Americanii pregatesc o solutie dura in cazul Siriei. Casa Alba: "Caderea lui Assad este inevitabila"

Soldati americani

Oficialii SUA au anuntat ca regimul presedintelui Bashar al-Assad se apropie de sfarsit, intr-un context in care tarile arabe si occidentale insista pentru adoptarea unei rezolutii dure de securitate la ONU.

Deocamdata, Washington incearca sa convinga Rusia sa nu stea in calea initiativei Ligii Arabe, care va fi prezentata in Consiliul de Securitate al ONU de miercuri de la New York. In aceasta rezolutie i se va cere lui Assad sa transfere puterea, pentru a pune capat crizei din Siria.

"Caderea lui Assad este inevitabila. In timp ce guvernele se hotarasc ce pozitie vor adopta in aceasta privinta si care sunt pasii care trebuie urmati pentru a pune capat brutalitatii regimului Assad, este foarte important sa luam in considerare faptul ca, intr-un final, el tot va pleca!" - a declarat Jim Carney, purtator de cuvant la Casa Alba.

Cu toate acestea, autoritatile de la Damasc au respins criticile celor de la Washington, anuntand ca Siria se va apara de "incercarile Occidentului de a raspandi haosul".

Citește și
Soldati
Oficial turc: O nava ruseasca, probabil cu munitie, a ajuns in Siria
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat
"Nu ne surprinde lipsa de inteligenta si rationament care se desprind din aceste declaratii si regretam faptul ca acestea vin din partea unor tari care sunt obisnuite sa foloseasca Orientul Mijlociu ca pe o arena a esecurilor lor.. Siria, care se apara si va continua sa se apere impotriva terorismului va fi exceptia care ... va invinge politicile haosului ale acestor tari." - se arata intr-o declaratie a ministrului de Externe al Siriei, citat de agentia oficiala de presa si preluat de Al Jazeera.

Aceste declaratii razboinice intre SUA si Siria vin intr-un moment in care, potrivit organizatiilor neguvernamentale, conflictele din Siria par sa depaseasca deja toate limitele: luni, 30 ianuarie, peste 100 de persoane au fost ucise in Siria, in timpul atacurilor din centrul orasului Homs si in suburbiile capitalei Damasc. Comitetul Local de Coordonare sustine ca majoritatea victimelor sunt din provincia Homs si orasul Rastan, unde armata a ocupat cladirile rezidentiale. De altfel, Rastan este un loc binecunoscut pentru luptele violente dintre armata si fortele rebele.

Astfel, 55 de civili au fost ucisi, dintre care 40 la Homs si in regiunea sa, 9 la Deraa (sud), 5 la periferia capitalei Damasc si unul la Idleb (nord-vest), a precizat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO). Pe de alta parte, 10 soldati disidenti, 6 membri ai fortelor de securitate si 25 de soldati ai armatei au fost ucisi, potrivit aceleiasi surse. Cadavrele unui numar de 6 membri ai aceleiasi familii - tatal, mama si cei patru copii - ucisi joi au fost gasite la Karm al-Zeitun, in apropiere de Homs, a precizat OSDO.

UE solicita ONU sa actioneze pentru a pune capat violentelor din Siria

Liderii europeni au solicitat luni seara Organizatiei Natiunilor Unite sa ia masuri pentru a opri "represiunile" din Siria inaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate, relateaza AFP. "Suntem indignati de atrocitatile si represiunile comise de regimul sirian si indemnam membrii Consiliului de Securitate al ONU sa ia masurile necesare pentru a pune capat represiunii", a declarat presedintele UE Herman Van Rompuy in cadrul unei conferinte de presa.

Presedintele UE a urmat modelul secretarului de Stat, Hillary Clinton care, de asemenea, a solicitat luni ONU sa ia masuri pentru a pune capat violentelor din Siria. "Statele Unite condamna in termenii cei mai fermi escaladarea atacurilor violente si brutale perpetuate de regimul sirian impotriva propriului sau popor", a declarat Clinton intr-un comunicat.

"Consiliul de Securitate trebuie sa actioneze pentru a face clar regimului sirian ca actiunile sale sunt considerate de catre comunitatea internationala ca fiind o amenintare pentru pace si securitate." - a mai spus oficialul american.

Consiliul de Securitate care trebuie sa reuneasca mai multi ministri ai Afacerilor Externe europeni, printre care francezul Alain Juppe si britanicul William Hague, se va reuni marti la New York. Statele occidentale sustin adoptarea unui proiect de rezolutie care sa ceara indepartarea din functie a presedintelui sirian Bashar al-Assad. Insa Rusia, care dispune de drept de veto, si-a reafirmat luni opozitia sa fata de acest proiect.

Membrii familiei lui Bashar Al-Assad au incercat fara succes sa paraseasca Siria

Serviciile de securitate siriene au incercat sa ii scoata din tara pe membrii familiei presedintelui Bashar al-Assad, afirma surse din cadrul opozitiei siriene, citate de un ziar egiptean, scria, luni, Jerusalem Post in editia electronica. Potrivit ziarului Al-Masry-Al-Yum, serviciile de securitate siriene au incercat sa o evacueze din Siria pe sotia presedintelui, Asma Assad, pe copiii, mama si varul acesteia. Conform sursei citate, un convoi oficial a fost observat in timp ce se indrepta duminica spre aeroportul din Damasc, dar a fost blocat de brigazi ale dezertorilor din armata.

Surse siriene afirma ca au existat schimburi de focuri intre serviciile de securitate si fortele Armatei Siriene Libere. Convoiul oficial a fost nevoit sa se intoarca de la aeroport. Observatorul sirian pentru drepturile omului a anuntat ca violentele de duminica s-au soldat cu cel putin 66 de morti, dintre care 26 de civili.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Liga Araba suspenda misiunea din Siria din cauza violentelor tot mai mari. Oficial sunt 193 de morti
Liga Araba suspenda misiunea din Siria din cauza violentelor tot mai mari. Oficial sunt 193 de morti

Liga Araba a decis sa suspende misiunea observatorilor sai in Siria din cauza "recrudescentei violentelor", a anuntat sambata secretarul general al acestei organizatii, Nabil el-Arabi, citat de AFP.

Oficial turc: O nava ruseasca, probabil cu munitie, a ajuns in Siria
Oficial turc: O nava ruseasca, probabil cu munitie, a ajuns in Siria

Un oficial din cadrul ministerului turc de Externe a declarat ca o nava ruseasca - despre care se banuieste ca transporta munitie de razboi - a ajuns joi in Siria, sfidand astfel embargoul impus de Uniunea Europeana.

Atentat sinucigas in centrul Damascului: cel putin 25 de morti si 46 de raniti
Atentat sinucigas in centrul Damascului: cel putin 25 de morti si 46 de raniti

Cel putin 25 de persoane au fost ucise si alte 46 au fost ranite intr-un atentat sinucigas care a avit loc astazi, in cartierul Maidan din centrul Damascului.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.