Confruntari violente in Bruxelles. Seful politiei, ranit dupa ce protestatarii au aruncat cu pietre in fortele de ordine
Politia belgiana a facut uz de tunuri cu apa contra a circa 100 de persoane venite sa perturbe finalul unei demonstratii organizate marti, la Bruxelles, contra unui proiect de modificare a legislatiei muncii elaborat de guvernul belgian, informeaza AFP.
Seful politiei Pierre Vandersmissen a primit ingrijiri pentru o rana la cap. El a cazut in timp ce cateva zeci de protestatari au aruncat cu pietre in politisti, dupa ce marea majoritate a manifestantilor se dispersase.
Coloana formata de manifestanti, circa 60.000 de persoane conform politiei, se risipea in apropierea Gare du Midi din Bruxelles, atunci cand circa 100 de huligani, dintre care unii aveau fetele acoperite de fulare sau de masti de gaz, au inceput sa arunce pietre si alte obiecte spre fortele de ordine, care au ripostat cu tunuri cu apa, relateaza Agerpres.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Manifestatia a fost organizata la apelul principalelor confederatii sindicale din Belgia, dar si al Partidului Socialist francofon (PS), aflat in opozitie dupa alegerile din 2014.
Demonstranti sositi atat din Flandra (nord), cat si din Valonia (sud) purtau banderole cu sloganurile ''Nu saptamanii de lucru de 45 de ore!'', ''Nu va atingeti de pensiile noastre!'' si ''Nu flexibilitatii!''.
La un an si jumatate de la sosirea la putere a coalitiei de dreapta conduse de Charles Michel, mobilizarea sindicatelor si a partidelor de stanga din Belgia a ramas una solida.
Mai multe greve au avut loc in toamna lui 2014 dupa o manifestatie de mare amploare la Bruxelles, la care au participat nu mai putin de 120.000 de persoane, o premiera in ultimele decenii in Belgia.
Liderii sindicali critica mai ales reforma ce prevede ''anualizarea'' timpilor de munca, cu posibilitatea ca angajatorii sa impuna saptamani de lucru de 45 de ore, urmate de perioade de orar mai lejer.
De la venirea la putere, guvernul condus de Charles Michel a provocat iritarea sindicatelor prin masuri controversate, precum inghetarea temporara a salariilor si modificarea de la 65 la 67 de ani a varstei de pensionare pana in 2030.