Conflictul între Turcia și Franța escaladează, după apariția unei caricaturi cu Erdogan în revista Charlie Hebdo

Ultima actualizare: 28-10-2020 20:08

Revista satirică franceză Charlie Hebdo a publicat miercuri o caricatură a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pe fondul unor tensiuni între acesta și președintele francez Emmanuel Macron.

Caricatura de pe coperta revistei franceze îl arată pe Erdogan îmbrăcat în lenjerie albă, aşezat într-un fotoliu, ţinând într-o mână ceea ce pare o fi o doză de băutură şi cu cealaltă ridicând la spate vălul unei femei care poartă abaya, cu comentariul "Erdogan este foarte distractiv în privat".

Erdogan s-a aflat în prim planul valului de nemulţumire al ţărilor majoritar musulmane după ce Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu, relatează Agerpres.

Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam şi imaginile din Charlie Hebdo sunt în mod special provocatoare, unele legând islamul de terorism.

Erdogan l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis imaginile.

Macron a răspuns apărând dreptul la libertate de expresie, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, un profesor care a fost decapitat în Franţa după ce a prezentat la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile Charlie Hebdo.

Reacție vehementă din partea Turciei

 

Turcia va lua toate măsurile juridice şi diplomatice necesare ca reacţie la publicarea în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a caricaturii, a declarat miercuri Directoratul pentru comunicaţii al preşedinţiei turce.

''Poporul nostru nu trebuie să se îndoiască de faptul că vor fi făcuţi toţi paşii juridici şi diplomatici necesari privind caricatura în cauză. Bătălia noastră împotriva acestor măsuri nepoliticoase, rău-intenţionate şi jignitoare va continua până la final cu raţiune, dar şi cu hotărâre'', indică o declaraţie a organismului menţionat.

La scurt timp după această declaraţie, Parchetul de la Ankara a anunţat lansarea unei anchete contra conducerii publicaţiei Charlie Hebdo.

Preşedinţia Turciei a condamnat miercuri cu ''cea mai mare fermitate'' această ''caricatură abjectă'' ce reflectă, în opinia Ankarei, o ''ostilitate împotriva turcilor şi islamului''.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO