Conflict deschis între Rusia și Marea Britanie. Putin ignoră ultimatumul britanicilor

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns acuzațiilor formulate de Marea Britanie, în legătură cu tentativa de ucidere a spionului Serghei Skipal.

Potrivit Russia Today, acesta a respins toate acuzațiile de implicare a Rusiei în acest scandal.

Poziția Moscovei este binecunoscută. Moscova nu are nimic de-a face cu incidentul care a avut loc în Marea Britanie”, a spus Dmitri Peskov.

Pe de altă parte, Rusia afirmă că nu vrea să ia în considerare ultimatumul lansat de premierul britanic Theresa May, care a cerut public o explicație pentru ”otrăvirea” lui Skripal și a fiicei sale.

Acest ultimatum a expirat marți, la miezul nopții.

În schimb, Peskov a afirmat că Moscova rămâne deschisă pentru ”cooperare și investigarea cazului”.

”Din păcate, nu am întâlnit aceeași reciprocitate și de partea britanică”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Marți, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut apel pentru lansarea unei proceduri internaționale în acest caz și a refuzat să răspundă ultimatumului dat de Marea Britanie.

Nimeni nu poate da ultimatumuri de 24 de ore unei puteri nucleare, avertizează purtătoarea de cuvânt a MAE rus

Rusia îndeamnă Marea Britanie să renunţe la intimidare şi la limbajul ultimatumurilor în relaţia sa cu o putere nucleară, a afirmat marţi seara purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, relatează agenţia de presă Interfax, potrivit Agerpres.

'După ceea ce a spus preşedintele Vladimir Putin în discursul său despre starea naţiunii în Adunarea Federală (parlamentul), nimeni nu poate să vină în legislativul ţării sale şi să spună: Îi dau Rusiei un ultimatum de 24 de ore', a afirmat Zaharova la postul de televiziune Rossia-1, citat de agenţia de presă TASS, făcând referire la noua generaţie de arme strategice dezvoltate în ultimul timp de Moscova.

'Cui îi dau ei 24 de ore? Pentru ce ne dau ei 24 de ore?', a întrebat retoric reprezentanta diplomaţiei, conform Interfax. În plus, este vorba de 'Londra, capitala unei puteri nucleare', a remarcat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, insistând: 'Nu mai speriaţi Rusia!'

Maria Zaharova susţine că premierul Theresa May nu dispune de niciun fapt real în cazul otrăvirii fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal.

'Nimeni nu ştie nimic despre otravă; să vorbim sincer şi obiectiv, Theresa May nu dispune de niciun fapt real', a adăugat ea, indicând că Marea Britanie nu a dat încă niciun răspuns la întrebările Rusiei privind incidentul cu Skripal.

Înaintea sa, ministrul de externe Serghei Lavrov respinsese ultimatumul dat de Londra şi ceruse Marii Britanii acces la datele anchetei privind presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal şi la substanţa toxică găsită, motivând că fiica fostului spion este cetăţean rus.

Premierul Theresa May avertizase că, în lipsa unor explicaţii din partea Moscovei, Rusia este posibil să fie acuzată de 'agresiune ilegală' , sugerând posibilitatea unor măsuri de represalii severe.

Theresa May va prezida miercuri o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru a analiza răspunsul Rusiei la ultimatumul formulat luni de şefa guvernului britanic, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al premierului britanic, citat de AFP.

Serghei Skripal (66 de ani), ex-colonel GRU, a fost condamnat la 13 ani de închisoare în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii. În urma unui 'schimb de spioni' între SUA şi Rusia, în 2010, Skripal a primit azil în Marea Britanie.

El a fost găsit la 4 martie, împreună cu fiica sa Iulia (33 de ani) în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei.

De atunci, tatăl şi fiica se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO