Conflict China - Japonia: "Incursiunile Chinei in apele teritoriale japoneze ameninta pacea"
Ministrul japonez al Apararii a declarat marti ca incursiunile maritime chineze in apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku ameninta pacea.
"Cred ca intruziunile Chinei in teritoriile (apele teritoriale, n.r.) din jurul insulelor Senkaku constituie o zona gri" intre "perioada de pace si situatia de urgenta", le-a spus Itsunori Onodera unor jurnalisti, la o zi dupa o noua incursiune a navelor Pazei de Coasta chineze in aceasta zona foarte sensibila aflata in centrul unui diferend japonezo-chinez.
"Aceasta 'zona gri' va fi discutata in cadrul Consiliului national de securitate care se va reuni curand" la Tokyo, a precizat ministrul japonez. In ultimele zile, tonul declaratiilor a fost tensionat intre cele doua state care isi disputa Insulele Senkaku, numele japonez al unui mic arhipelag din marea Chinei orientale, revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Sambata, cu ocazia unui defilari a Fortelor de Autoaparare (SDF), numele oficial al armatei japoneze, premierul de dreapta Shinzo Abe a avertizat ca Tokyo "nu va tolera nicio schimbare prin forta a statu quo-ului" in ceea ce priveste arhipelagul. In aceeasi zi, evocand faptul ca avioane japoneze de vanatoare au decolat pentru a supraveghea avioanele chineze, ministerul chinez al Apararii a declarat ca orice actiune aeriana impotriva avioanellor sale va constitui "un act de razboi".
Aflate sub administratie japoneza, Insulele Senkaku sunt situate la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului care, la randul sau, le revendica si la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei).
Pe langa pozitia lor strategica, fondul marim ar putea adaposti hidrocarburi. Dupa nationalizarea in septembrie 2012 de catre Tokyo a insulelor, Beijingul trimite in mod regulat nave sa patruleze in zona, in timp ce Japonia este in curs de infiintare a unei forte speciale care sa apere arhipelagul "sau". Sporirea numarului de nave inarmate din aceasta regiune creste teama expertilor, si mai ales a Statelor Unite, cu privire la un incident serios intre cele doua puteri asiatice.
Tokyo denunta in mod regulat "comportamentul periculos" al Chinei si isi exprima ingrijorarea fata de cresterea puterii maritime a vecinului sau. In acest context tensionat, Japonia urmeaza sa inceapa in trei zile manevre importante aeriano-navale pentru a consolida si probabil pentru a arata vecinului chinez capacitatea de a-si apara insulele.