Condamnat la moarte de Saddam Hussein, a stat intr-o groapa 22 DE ANI. Cum a supravietuit


Ultimul update: Joi 13 Septembrie 2012 05:46
Data publicarii: Luni 19 Martie 2012 11:25
Categorie: Stiri externe
Jawad al-Shammari

Din 1979 pana in 2003, irakianul a trait ascuns de restul lumii, intr-o groapa sapata in pamant langa casa lui. Conditiile erau atat de dure incat i-au picat toti dintii din gura.

Iar cand s-a intalnit cu nepotul sau intr-o noapte, baiatul a lesinat crezand ca a vazut o fantoma.

Jawad al-Shammari a trait timp de 22 de ani intr-o gropa de 0,5 pe 2 metri. Singurele lucruri care i-au tinut companie au fost un covor vechi, cateva ustensile de gatit, un radio unde asculta stirile BBC World si un Coran.

Blasfemie la adresa Bisericii! In ce ipostaza rusinoasa a fost pusa Fecioara Maria 

Chinul lui a inceput in 1979, atunci cand a fost acuzat ca este membru al partidului anti-regim Islamic Dawa, fondat de Mohammed Baqir al-Sadr, si fortat sa se ascunda.

Dupa ce a petrecut un an fugind dintr-un loc in altul, al-Shammari a sapat o groapa in pamant, in apropiere de casa, cu ajutorul mamei lui. Insa niciunul dintre cei doi nu s-a gandit ca ii va deveni locuinta pentru mai bine de doua decenii.

Atunci cand fratele lui a fost condamnat la moarte de regim si executat, nu a putut sa participle la inmormantare. Iar atunci cand mama lui s-a imbolnavit si nu a mai putut sa-i duca apa si mancare a trait cu groaza ca va muri, iar groapa-ascunzatoare ii va deveni mormant.

Conditiile de trai erau atat de precare incat starea fizica i s-a deteriorat rapid si, dupa cativa ani, i-au picat toti dintii.
Numai in 2003, dupa ce SUA a invadat Irakul si Saddam a fost condamnat la moarte, a putut sa-si parareasca celula de sub pamant.

"Mama a instalat un tub de plastic si a ascuns capatul care iesea din pamat, ca sa am aer proaspat. Asa am supravietuit in toti acesti ani. Nu m-am asteptat niciodata ca voi parasi groapa si ca voi duce o viata normala. Cateodata aveam impresia ca sunt mort. (…) Rugaciunile, lectura Coranului si ascultarea stirilor erau singurele lucruri care ma faceau fericit", a spus barbatul.

Foarte rar, pentru ca se temeau ca vor fi prinsi, rudele il vizitau si ii duceau alimente proaspete.

De cateva ori a riscat si a iesit din ascunzatoare, la adapostul noptii, si s-a plimbat pe campuri. In timpul unei astfel de plimbari, si-a intalnit nepotul in varsta de 4 ani, care a lesinat instantaneu, gandindu-se ca a vazut o fantoma.

Acum, la noua ani dupa ce a iesit la propriu din groapa, are aproape 60 de ani, este o mini-celebritate si incearca sa isi gaseasca un loc de munca si sa se readapteze la viata normala.

Chiar daca prizonierii politici sunt ajutati de stat sa isi gaseasca un loc de munca, al-Shammari nu se califica pentru acest program social, pentru ca, practic, barbatul s-a inchis din proprie initiativa.

"Guvernul nu ma considera prizonier politic. Pentru ca o persoana sa primeasca ajutor banesc sau sa fie ajutata sa-si gaseasca un loc de munca, trebuie sa dovedeasca ca a fost inchisa. Mama este singura persoana care imi stie povestea, asa ca nu poate aduce suficiente dovezi", a marturisit acesta.

Hitler, Mussolini, Ceausescu, Saddam. Fotografii care au socat lumea
Muammar Gaddafi este
Saddam, gay? Asta ii pregatea CIA in 2003
FULLSCREEN
Condamnat la moarte de Saddam Hussein, a stat intr-o groapa 22 DE ANI. Cum a supravietuit
  • /

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO