Comunitatea internationala condamna violentele din Gaza
Ofensiva israeliana in Fasia Gaza a facut ca intreaga opinie publica internationala sa faca apel la incetarea focului in zona. Cu toate acestea, Israelul are sustinerea Statelor Unite care au blocat orice condamnare din partea Natiunilor Unite.
Eforturile pentru gasirea unei solutii diplomatice au fost concentrate in doua misiuni distincte: una a Uniunii Europeene si cealalta condusa de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si un emisar rus trimis de urgenta duminica in regiune.
Inaltul reprezentant pentru politica externa al Uniunii Europene, Javier Solana, a facut un apel catre israelieni si palestinieni pentru incetarea focului. Uniunea Europeana va contribui la misiunea de mentinere a pacii prin trimiterea de observatori internationali la fata locului.
Si presedintele Frantei se va afla, luni si marti, in Orientul Apropiat, pentru a gasi o cale de impacare. De altfel, Franta a condamnat actiunile militare care complica eforturile comunitatii internationale de a mentine pacea in zona.
Rusia, care s-a declarat "extrem de ingrijorata" cu privire la conflictul din Teritorii, va trimite, de asemenea, un reprezentant pentru a ajuta la eforturile diplomatice de incetare a focului.
Papa Benedict al XVI-lea deplange refuzul la dialog de pe fronturile israelian si palestinian si a cerut initierea unei actiuni imediate pentru a pune capat situatiei tragice din Fasia Gaza.
Aceeasi parere o impartasesc si guvernele Suediei si Norvegiei care denunta ofensiva militara israeliana care impiedica orice tentiva diplomatica de a gasi o solutie in acest conflict.
Primul ministru britanic Gordon Brown a calificat, intr-un interviu accordat BBC duminica, ofensiva terestra israeliana in Fasia Gaza drept "un moment periculos".