Complexul de buncare de unde Adolf Hitler coordona invazia Europei va fi transformat in muzeu

Ultima actualizare: 15-10-2012 21:54
ruine buncar, Barlogul Lupului

Ruinele buncarului de unde Adolf Hitler isi coordona atacul asupra Europei va deveni in curand muzeu. Chiar si acum, locul atrage multi turisti, care se pozeaza in uniforme naziste, ca intr-un “grotesc Disneyland”.

Buncarul in care se ascundea Hitler, complexul poreclit “Barlogul Lupului”, se afla intr-o padure din nord-estul Poloniei.

Acum, la 68 de ani dupa ce trupele germane au incercat sa distruga buncarul, inainte de venirea armatei ruse, autoritatile poloneze vor sa transforme acest loc intr-un muzeu.

Astfel, zona nu va mai fi un parc de distractii, unde turistii joaca paintball, ci va avea un scop educativ, declara istoricul Tomasz Chincinski.

“Barlogul Lupului” a fost construit in 1941 la ordinul lui Adolf Hitler, iar pe atunci se afla in regiunea numita Prusia de Est. De aici, el a coordonat invazia Uniunii Sovietice.

Complexul avea nu mai putin de 200 de cladiri foarte bine pazite si buncare de beton, un generator electric propriu si un personal militar de 2.000 de oameni.

Cu patru luni inainte de a fi distrus, acest complex a fost martorul tacut al uneia din numeroasele tentative de asasinat asupra lui Hitler, organizata de ofiterul nazist Claus von Stauffenberg. Incercarea a esuat si complotistii au fost executati in scurt timp.

Regimul comunist de dupa razboi a deschis acest sit istoric vizitatorilor, dar nu era nimic organizat, ci o simpla expozitie cu fotografii de razboi.

Dupa prabusirea regimului comunist, autoritatile poloneze au dat acest complex in grija unei firme private, Cuibul Lupului, care a incercat sa exploateze potentialul turistic al zonei.

Unele cladiri au fost transformate in hotel, altele in restaurant, iar in altele s-au organizat partide de paintball.

Istoricii polonezi s-au declarat revoltati de acest mod de a face turism si considerau ca locul a fost transformat intr-un “Disneyland grotesc”.

In prezent, multe cladiri au nevoie urgenta de renovare si consolidare. Acum intregul complex a ajuns sub autoritatea Serviciului Forestier Polonez. Alaturi de compania privata Cuibul Lupului, istoricii vor lucra aici, pentru ca aceste cladiri sa devina muzeu, nu parc de distractii.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO