Companiile farmaceutice pot exporta doar după ce onorează contractele cu UE, cere ferm Ursula von der Leyen
Liderii europeni susțin mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri anti Covid produse în Uniune.
Clar şi răspicat, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că AstraZeneca trebuie, să "recupereze" restanţele în livrările către UE înainte de a-şi exporta dozele în altă parte. Țările membre ale Uniunii urmează să primească în total aproximativ 30 de milioane de doze de la AstraZeneca, până la sfârșitul lui martie, cam o treime din câte erau așteptate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene:
„Trebuie și vrem să le explicăm cetățenilor noștri europeni că primesc o parte echitabilă (dintre dozele disponibile, n.r.)."
După summitul virtual de ieri, liderii Uniunii Europene au susţinut, în principiu, ideea controalelor asupra exporturilor de vaccinuri anti Covid fabricate în ţările blocului comunitar.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene:
„În primul rând, o companie trebuie să recupereze restanțele, să-și onoreze contractul pe care îl are cu statele membre ale UE înainte să se angajeze din nou în exportarea vaccinurilor. Și, desigur, este valabil și pentru AstraZeneca."
Gata cu "naivitatea" Uniunii Europene, le-a spus preşedintele Macron, reporterilor.
Emmanuel Macron, președințele Franței:
„Sfârșitul naivității. Susțin mecanismul de control al exporturilor instituit de Comisia Europeană. Susțin ideea blocării exporturilor atât timp cât unele companii farmaceutice nu își respectă angajamentele cu europenii."
Pentru startul poticnit și lentoarea campaniei de vaccinare în ţările europene, Bruxelles-ul a dat vina pe companiile farmaceutice - mai ales AstraZeneca - pentru că nu au livrat toate dozele promise. Compania anglo-suedeză a recunoscut întârzierile dar a susținut mereu că își onorează contractele.
Vaccinurile sunt de fapt fabricate în UE
Pe de altă parte, în declaraţia finală a summitului se scoate în evidenţă importanţa lanţurilor globale de aprovizionare pentru producerea vaccinurilor. Dozele de vaccin AstraZeneca, dar şi Pfizer-BioNtech, precum și diferite elemente din compoziția serurilor, sunt fabricate în ţări din Uniuniea Europeană.
Robert Jenrick, secretar de stat britanic:
„Ar fi foarte dăunător dacă statele ar începe să ridice punțile și să împiedice transporturile de vaccinuri, medicamente sau elemente ale acestora peste granițele internaționale. Marea Britanie respinge ferm astfel de practici.”
Marea Britanie, mai apoi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au acuzat un așa numit "naționalism" după introducerea controalelor asupra vaccinurilor fabricate în ţările comunitare. Ursula von der Leyen a ripostat, argumentând că Uniunea Europeană este regiunea care exportă cele mai multe vaccinuri anti-Covid în toată lumea. 77 de milioane de doze în 33 de ţări, din decembrie şi până acum - după cum anunţa șefa Comisiei Europene pe Twitter.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, ue, ursula von der leyen, contracte, Pfizer, astrazeneca,
Dată publicare:
26-03-2021 20:26