Ursula von der Leyen recunoaște greșelile din strategia de vaccinare UE. „Încă nu suntem unde ar trebui”

10-02-2021 19:54


"Am subestimat dificultatea legată de producţia vaccinurilor. Într-un fel, ştiinţa a surclasat industria". Este declarația făcută miercuri de șefa Comisiei Europene, în plenul parlamentului de la Bruxelles.

Oficialul european a recunoscut greşeli în strategia de vaccinare a Uniunii, dar a apărat principiile de bază ale acesteia.

Pe de altă parte, Elton John și Michael Caine sunt personajele unui clip savuros, prin care guvernul britanic încurajează vaccinarea.

Ursula von der Leyen: „Adevărul este că, în lupta împotriva virusului, încă nu suntem unde ar trebui să fim, pentru că am autorizat tărziu vaccinurile. De asemenea, am fost prea optimiști în legătură cu producția serului și, poate, prea încrezători că dozele contractate vor fi livrate la timp. Producția de vaccinuri trebuie să tina pasul cu știința.”

Cu toate acestea, la dezbaterea din Parlamentul European privind strategia de vaccinare, șefa Comisiei a insistat că întârzierea de o lună în procersul de autorizare a fost esenţială pentru a insufla încredere publică.

Ursula von der Leyen: „Să comandăm vaccinurile colectiv, la nivel de Uniune, a fost lucrul corect de făcut. Nici măcar nu-mi pot imagina ce-ar fi fost dacă marii jucători, statele mari, s-ar fi repezit să ia vaccinuri și toți ceilalți ar fi rămas cu mâinile goale. Ce-ar fi însemnat asta pentru piața europeană și unitatea europeană? În termeni economici, ar fi fost o prostie și ar fi însemnat sfârșitul comunității europene.”

Ursula Von der Leyen a precizat că au fost livrate până acum 26 de milioane de doze de vaccin şi că, până la sfârşitul verii, ar trebui ca 70% din populaţia adultă a UE să fie imunizată.

Primele statistici din cadrul programului de vaccinare din Regatul Unit arată că prima doză reduce cu 64% riscul de infectare. După a doua doză de vaccin Pfizer, protecția crește la 79-84%, în funcție de vârstă. În urma testelor clinice, compania americană Pfizer anunțase o eficacitate de 95% în prevenirea COVID-19.

Pe de altă parte, guvernul britanic a apelat la staruri de prim rang pentru a-i încuraja pe oameni să se vaccineze. Un clip, de pildă, a fost conceput drept o audiție pentru promovarea Sistemului Național de Sănătate.

Regizorul nu pare impresionat de jocul lui Elton John, în vârstă de 73 de ani. Rolul este obținut până la urmă de actorul Michael Caine, în vârstă de 87 de ani

Ambele vedete au fost vaccinate împotriva noului coronavirus. De asemenea, casa regală a anunțat miercuri că prințul Charles și soția lui, Camilla, au fost vaccinați.

În altă ordine de idei, Austria, care tocmai a ridicat o parte dintre restricții, are o problemă majoră cu varianta sud-africană a virusului.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: „În Austria, situația stă așa: avem cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud în toată Austria și o situație specială în Tirol. Acolo sunt 400 de cazuri suspecte, 293 - deja confirmate. Cel mai grav este că 120 dintre ele sunt încă active.”

Este cel mai mare focar european cu această tulpină foarte contagioasă și mai puțin sensibilă la vaccinuri. Guvernul austriac a restricționat drastic deplasările.

De asemenea, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat astăzi instituirea unui lockdown deplin în Atena, după încă 1526 de cazuri noi, mai mult decât dublu față de ieri.

Și sistemul medical din Portugalia rămâne sub o presiune uriașa din cauza pandemiei. În țara iberică tocmai au ajuns 26 de medici militari germani, care îi vor ajuta pe colegii portughezi.


VIDEO PROTVPLUS.RO