Basescu:Avem probleme in justitie, dar nu vrem adaugarea de noi conditii pentru aderarea la Schengen

Ultima actualizare: 22-10-2012 17:07
Traian Basescu

Basescu a declarat ca Romania respinge adaugarea de conditii pentru aderarea la Spatiul Schengen, dar ca, luand nota de optiunile unor state precum Olanda, Franta, Germania, nu poate sa nu dea toata atentia MCV si sa recunoasca deficientele din justitie.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- "Nu mama legilor, Constitutia, trebuie sa-i apere pe hoti".

- "Tara trebuie reorganizata administrativ"

- "Nu va recurge nimeni nici la schimbarea imediata a pasaporatelor, nici la schimbarea imediata a buletinelor. Acestea au o perioada de tranzitie. De ce nu s-ar schimba numerele de inamtriculare cand se vinde masina sau cnad se caseaza. In schimb, cei care protejeaza interesele locale, evita sa spuna ca scopul este descentralizarea si reducerea birocratiei. Crearea unor conditii pentru a se discuta proiecte de dezvoltare regionala in conditii optime. De ce n-am pune reorganizarea adminstrativa in numele reorganizarii si al apropiereii de cetetean "

- "As mai face o observatie legata de accesul Romaniei in Spatiul Schengen. Sigur, se mizeaza pe neinformarea populatiei, in scopul discreditarii. Parlamentul european a dat acum 2 zile un vot favorabil accesului Romanisi si Bulgariei in Spatiul Schengen, deci este un gir politic puternic. Ieri, s-a constatat indeplinirea conditiilor tehnice de catre ambele tari."

- "Din declaratiile politice am inteles, Olanda, in mod deosebit, ca este determinanta pentru stabilirea calendarului calitatea raportului care o sa apara in luna iulie."

- "Legea micii reforme le permite sa-i atentioneze pe avocati ca trebuie sa-si reformuleze exceptiile de la primul termen. Niciodata justitia vreunui stat al Uniunii Europene nu a facut atata rau."

- "Una din problemele majore pe care le avem este un nou CSM si componenta noului CSM."

- "Cel putin in Parlamentul Europaen reusim sa fim solidari atunci cand vine vorba de interesul national".

- "Ne mentinem obiectivul de aderare la spatiul Schengen in 2011".

- Decizia de asumare a raspunderii Guvernului pe problema reorganizarii administrativ-teritoariala va fi luata de Guvern, la momentul potrivit.

- Reorganizarea administrativ-teritoriala ar aduce mai multi bani la bugetul de stat.

- "Oficial, respingem adaugarea de conditii la adererea la spatiul Schengen, pentru ca aceste conditii nu sunt prevazute in Tratatul de aderare, dar, luand nota de optiunile unor state ca Olanda, Franta, Germania, nu putem da toata atentia raportului MCV din iulie. Nu putem sa nu recunoastem dificultatile, deficientele din justitie".

- "Nu stiu daca Guvernul isi va asuma sau nu raspunderea pe reorganizarea teritoriala".

- Reorganizarea ar trebui sa se produca in etape, a spus Traian Basescu: "Nimeni nu poate sa reorganizeze o tara peste noapte". Procesul nu va fi simplu, va exista un lant de legislatii a administratiilor locale, a adaugat Traian Basescu.

- "Exista o evaluare", a spus Traian Basescu, cu referire la reorganizarea administrativ-teritoriala.

- Cred ca iunie 2012 ar fi un termen realizabil.

- Legea administratiei publice locale ar trebui sa urmeze reorganizarii administrativ-teritoriala.

Conferinta de presa organizata de presedintele Traian Basescu vine la scurt timp dupa ce seful statului a fost la Primaria Capitalei pentru a discuta cu primarii de sectoare.

In urma acestei intalniri, primarii de sectoare au anuntat ca se va renunta la referendumul din 26 iunie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO