Comisarul european pentru Transporturi: "Pasageri, pregatiti-va pentru o saptamana foarte dificila!"
Anuntul comisarului european pentru Transporturi a fost facut marti seara, dupa ce 500 de curse aeriene au fost anulate in Europa, din cauza norului de cenusa vulcanica.
Pana miercuri, norul va ajunge in Danemarca, sudul Norvegiei si sud-vestul Suediei, iar joi va fi si deasupra Romaniei, potrivit meteorologilor germani. "Spatiul aerian ramane deschis, mai vedem atunci ce va fi", ne transmit autoritatile.
Norul de cenusa aruncat la cativa kilometri altitudine de vulcanul islandez Grimsvoetn a blocat la sol mii si mii de pasageri. Cea mai grava situatie este in Scotia, dar si Europa de Nord este serios amenintata.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
In urmatoarele ore, principalul aeroport al Islandei, cel de la Keflavik, s-ar putea inchide complet. Calatorii sunt bulversati, mai ales ca nu stiu ce drepturi au.
"Daca esti deja pe drum, blocat in aeroport, trebuie sa-ti asigure zilnic o suma pentru cazare, hrana, racoritoare", spune Sean Tipton de la Asociatia Agentiilor de turism britanice.
Romanii sunt de alta parere.
"Daca deja a ajuns pe aeroportul de pe care nu poate pleca din cauza norului, nu i se asigura la fata locului cazare si masa pentru ca este forta majora. In cazul de forta majora pica absolut toate dispozitiile contractuale", spune Virgina Lungu, consultant al unei agentii de turism.
Romanii care nu pot ajunge in cele trei tari pot primi banii inapoi sau pot fi programati pentru un alt zbor.
Potrivit meteorologilor, norul poate ajunge de marti noapte in Germania, iar pe 26 mai va fi deasupra Romaniei, cand va acoperi nordul si nord-estul tarii.
"Avantajul de data aceasta este ca nu sunt curenti foarte puternici si deplasarea este mult mai inceata", a explicat Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului.
"Cenusa vulcanica ramane un factor de risc, iar decizia finala de a deschide ori inchide un spatiu aerian revine autoritatilor din fiecare tara", a declarat Siim Kallas, comisarul european pentru Transporturi.
Specialistii anunta ca vulcanul s-a mai potolit, iar coloana cenusa se inalta la cel mult cinci kilometri.
Citeste si:
Soc pe eBay. O femeie a scos o fetita la vanzare. “E adorabila, dar m-am saturat de ea"
Scoala nu mai incepe pe 15 septembrie. Vacantele, date peste cap
Sute de schelete, descoperite pe Autostrada Soarelui. Santierul nu se opreste