Cel mai activ vulcan din Islanda a erupt. Grimsvotn se afla sub un ghetar
Cel mai activ vulcan din Islanda a inceput sa erupa si ameninta sa dea iarasi peste cap transportul aerian. Un imens nor de cenusa a fost filmat deasupra vulcanului, situat in sud-estul Islandei.
Vulcanul nu pune in general probleme transportului aerian, dar autoritatile au luat deja masuri, interzicand zborurile pe o raza de 220 de kilometri in jurul lui.
"Un nor se ridica deasupra Grimsvotn in jurul orei 19.00 GMT si chiar inainte de ora 20.00 GMT atinsese o altitudine de 11 kilometri", a declarat pentru AFP un meteorolog, Haraldur Eirkisson.
Un alt meteorolog de la acelasi serviciu de meteorologie, Fridjon Magnusson, a declarat ca dupa doua ore coloana de fum se ridicase la o altitudine de 20 de kilometri.
Vulcanul Grimsvoetn se afla sub ghetarul Vatnajoekull (sud-estul Islandei). Acesta este vulcanul cel mai activ din Islanda, el inregistrand noua eruptii in perioada 1922-2004.
"Eruptia vulcanului nu a luat inca multa amploare si ramane in continuare limitata deasupra ghetarului Vatnajoekull", a precizat Magnusson.
"Acestea nu sunt decat primele ore ale eruptiei. Inca nu se poate spune daca aceasta va avea vreun efect asupra traficului aerian cum s-a intamplat in cazul Eyjafjoell in 2010", a adaugat meteorologul.
Serviciile de securitate rutiera islandeze au anuntat ca au inchis temporar si un drum din apropierea ghetarului.
Va reamintim, in urma cu mai bine de un an, eruptia altui vulcan islandez a paralizat cu totul traficul aeriana din Europa timp de cinci zile. 10 milioane de calatori au ramas blocati zile la rand prin aeroporturi.
Eruptia vulcanului Eyjafjallajokull, din Islanda, a inceput inainte de miezul noptii, la data de 20 martie 2010. Apropierea eruptiei vulcanice a fost semnalata de cateva cutremure slabe.
Autoritatile de aviatie europene au fost atunci in alerta saptamani intregi, dupa ce un norul de cenusa vulcanica a amenintat spatiul aerian.
Peste 100.000 de zboruri au fost in cele din urma anulate si peste 8.000.000 de pasageri au fost blocati pe aeroporturi. Norul de cenusa a adus astfel pierderi de 1,26 miliarde de euro pentru companiile aeriene si a provocat un haos al transporturilor pe continentul european.