Codul bunelor maniere adaptat la tehnologia moderna. Exista?
Sigur s-a intamplat ca cineva sa va scoata din sarite ascultand muzica la telefonul mobil in autobuz sau cu o convorbire mai sonora decat ar fi cazul, intr-un loc public. E semn ca un cod al bunelor maniere adaptat la progresele tehnologiei e necesar.
O jurnalista din Statele Unite a vrut sa vada daca si cum reactioneaza oamenii cand ii deranjeaza telefoanele altora. Experimentul, realizat cu o camera ascunsa si cu telefonul personal, a inceput intr-un tren de navetisti aproape gol.
A durat mai putin de un minut pentru ca pasagerul de pe bancheta din fata sa reactioneze.
Un schimb de SMS-uri e mai discret decat o discutie la telefon, dar numai daca tonul de SMS e si el discret.
Experimentul a demonstrat ca oamenii agasati de suntele enervante de la telefoanele mobile pot sa "sufere" in tacere cam trei minute, dupa care intervin.
Culmea neobrazarii e atinsa insa intr-un supermarket. Eroina experimentului a ajuns prima la casa si nu mai termina de vorbit la telefon.
Exasperat, clientul din spatele ei si-a luat cumparaturile si s-a mutat la alta casa, insa urmatoarea persoana de la coada nu s-a mai abtinut.
Insa locul unde telefoanele mobile ale celorlalti sunt teribil de enervante e cinematograful, iar daca nu te conformezi de la prima atentionare, cei din jur renunta la manusi.
Concluzia e ca oamenii reactioneaza, la inceput politicos. In toate situatiile, eroina experimentului a ales sa-si ceara scuze si sa faca ce i s-a cerut. De multe ori insa, incidentele de acest gen degenereaza.