Alerta de COD ROSU pentru zboruri dupa eruptia vulcanului islandez Bardarbunga. Avertismentul cercetatorilor

Dată publicare: 23-08-2014 18:20
Dată actualizare: 26-08-2014 07:04


vulcan

Oficiul islandez de Meteorologie a emis un cod rosu pentru traficul aerian dupa o eruptie de proportii reduse a vulcanului Bardarbunga, situat sub cel mai mare ghetar din Islanda, Vatnajökull.

Oamenii de stiinta considera ca o eventuala eruptie a vulcanului Bardarbunga ar putea perturba traficul aerian in nordul Europei si al Atlanticului, provocand, in acelasi timp, si importante inundatii din cauza topirii ghetarului.

Protectia Civila islandeza a anuntat ca a incheiat evacuarea zonei Vulcanului Bardarbunga, a carui activitate creaza ingrijorare cu privire la o posibila eruptie.

Autoritatile au declarat ca operatiunea, care vizeaza regiunea din nordul acestui vulcan imens, acoperit de cel mai mare ghetar din tara - Vatnajökull - s-a incheiat.

In regiunea vizata, foarte salbatica, nu exista locuinte, ci corturi si locuri de campare pentru turisti si vanatori. Drumurile catre aceasta zona au fost inchise.

Unii cercetători consideră Vulcanul Bardarbunga destul de periculos, în cazul în care va intra în erupţie, el putând să perturbe traficul aerian în nordul Europei şi în regiunea Atlanticului de Nord prin emisii de cenuşă şi putând provoca pagube importante în Islanda, prin inundaţii, în urma topirii gheţii de către lavă.

Autorităţile au declarat marţi seara că este imposibil ca evoluţia Vulcanului Bardarbunga, în zilele sau săptămânile următoare, să fie prezisă.

"Experienţa ne arată că activitatea seismică poate continua o perioadă îndelungată, fără să se declanşeze o erupţie", potrivit Protecţiei Civile.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO