Detaliile masacrului din Nairobi. "Testul de musulman" care a facut diferenta intre viata si moarte

×
Codul embed a fost copiat

FOTO&VIDEO. Un atac armat s-a produs sambata seara intr-un centru comercial din Nairobi, Kenya. Atacul, revendicat de islamistii somalezi al-Shebab, a lasat in urma zeci de morti si sute de raniti.

ATAC ARMAT IN NAIROBI,  LIVE UPDATE, duminica, 22 septembrie:

Ora 13:30: Cel putin 59 de persoane au fost ucise in atacul asupra unui centru comercial din Nairobi, comis de un comando islamist, potrivit unui nou bilant oferit duminica de ministrul kenyan de Interne, Joseph Ole Lenku, relateaza AFP.

"Pana in prezent avem 59 de persoane ucise", a declarat ministrul, adaugand ca alte 175 au fost ranite.

Un bilant anterior, oferit de seful Crucii Rosii kenyene, Abbas Gullet, anunta 43 de morti si peste 200 de raniti.

Citește și
Atentat in Beirut
Cel mai sangeros atentat din ultimele 3 decenii comis in Beirut: 22 de morti, 325 de raniti. VIDEO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Printre persoanele ucise se numara doi francezi si doi canadieni, precum si poetul si omul de stat ghanez Kofi Awoonor.

Ora 12:00 Guvernul din Kenya anunta 59 de morti.

Ora 10:45 AFP, care citeaza Crucea Rosie, precizeaza ca numarul mortilor a crescut la 43, in timp ce 200 de persoane au fost ranite in atacul armat.

Ora 07:30

39 de oameni au fost ucisi si 150 raniti. Printre victime se numara americani, britanici, francezi si canadieni.

Ministerul roman de Externe publicase vineri un avertisment de calatorie pentru Kenya, atragand atentia cetatenilor romani din aceasta tara sa evite centrul capitalei si locurile frecventate de straini.

Pana la aceasta ora nu exista informatii ca printre victimele acestui atac s-ar numara romani.

In jurul pranzului, 10 indivizi mascati, inarmati pana in dinti si cu veste antiglont, au luat cu asalt centrul comercial Westgate din Nairobi, frecventat de kenyeni bogati si straini.

''Impuscaturile au inceput la parter si incet-incet au urcat. Am urcat sa ma adapostesc, dar au venit si acolo. Ne-au salvat niste politisti. Situatia e foarte grava inauntru'', spune un martor.

In jur de o mie de oameni se aflau in centrul comercial la acea ora, iar indivizii i-au atacat au arme automate si grenade. Insa nu la intamplare.

''Ne-au spus: ''Cine e musulman sa se ridice. Am venit sa va salvam. Daca sunteti musulmani, ridicati-va si plecati'', povesteste un ostatic.

Ca sa-i testeze, i-au pus sa recite rugaciuni. Unii au fost impuscati pe loc, pentru ca n-au stiut sa spuna cum o cheama pe mama profetului.

Intre timp, un dispozitiv impresionant de armata si politie, dar si agenti in civil ai serviciilor occidentale inconjurau zona.

Curand, interiorul mall-ului s-a transformat in camp de batalie intre agresori si fortele de ordine.

Civilii blocati in interior s-au ascuns pe sub tejghele sau in gurile de aerisire.

Gruparea islamista somaleza al-Shabab, care are legaturi cu al-Qaida, a revendicat aseara atacul pe Twitter.

Teroristii au anuntat ca vor sa pedepseasca astfel Kenya, care participa la o forta africana antiterorism in sudul Somaliei.

Presedintele Kenyei, acuzat de teroristi pentru aceasta decizie, a fost afectat personal de acest atac.

''Stiu cum va simtiti, pentru ca si eu am pierdut niste membri ai familiei foarte apropiati in acest atac'', a declarat preseditele Uhuru Kenyatta.

Armata si fortele speciale au declansat in zori o operatiune in interiorul mall-ului, pentru eliberarea ostaticilor.

Sambata, 21:30

Islamistii somalezi Shebab, care au legaturi cu Al-Qaida, au revendicat, sambata seara, pe contul lor de Twitter atacul impotriva unui centru comercial din Nairobi, soldat cu cel putin 30 de morti si 60 de raniti, relateaza AFP.

"Mujahedinii au patruns astazi in jurul pranzului in Westgate", centrul comercial unde a avut loc atacul, afirma un mesaj postat pe contul lor la scurt timp dupa ora 18.00 GMT (21.00 ora Romaniei).

"Ei au ucis peste 100 de necredinciosi kenyeni si batalia continua", afirma islamistii.

"Bilantul (mortilor) se ridica de acum la 30. Acesta include persoanele care au fost ucise la fata locului si cele care au murit la spital", le-a declarat acest oficial jurnalistilor.

Masurile de securitate au fost consolidate in toate centrele comerciale din Nairobi, dupa atacul sangeros de sambata, a declarat un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului kenyan de Interne.

"Vrem sa asiguram kenyenii ca Guvernul nu va ceda in acest razboi impotriva criminalilor inarmati", a declarat acest oficial, Mutea Iringo, in cadrul unei conferinte de presa.

Politia si trupe speciale au inceput sa verifice, rand pe rand, cele 4 etaje ale centrului comercial, cu aproximativ 80 de magazine si restaurante.

O sursa din interiorul guvernului kenian a declarat pentru CNN ca indivizii care au deschis focul in mall ar fi din Somalia. Acestia au inceput sa traga in toate directiile, fara sa tina cont daca sunt femei sau copii.

Mai mult decat atat, atacatorii ar fi luat si cativa ostatici in interiorul mall-ului. Pana acum, insa, autoritatile nu stiu cate persoane au fost retinute in cladire.

Politia a cerut televiziunilor sa nu transmita nimic LIVE si sa ramana la distanta de locul incidentului.

Mai multe elicoptere survoleaza zona, iar locuitorii din Nairobi au fost rugati sa ramana acasa.

"Ii rugam pe kenieni sa stea cat mai departe de mall-ul Westgate, dar si de strazile aflate in apropiere pana la rezolvarea situatiei", a anuntat un oficial al Ministerului de Interne pe pagina oficiala de Twitter.

"Facem tot ce ne sta in putere pentru a evacua in siguranta toti ostaticii. Este un loc al crimei, tocmai de aceea va rugam sa lasati politia sa isi faca treaba", a mai spus oficialul.

Potrivit postului BBC, 10 persoane ar fi murit in urma atacului. In timp ce Reuters si AP scriu ca numarul mortilor ar fi 15.

Potrivit unor martori citati de AP, atacatorii, dotati cu arme AK-47 si grenade, le-au spus musulmanilor din centrul comercial sa plece si ca sunt vizati cei care nu sunt musulmani.

AFP scrie ca au fost ucise 13 persoane in centrul comercial din Nairobi.

"In spatele centrului comercial exista 13 cadavre, in locuri diferite. Colegii mei care se aflau la etajele superioare sustin ca sunt mai multe cadavre, dar eu am vazut 13", a declarat pentru AFP un oficial de rang inalt din cadrul politiei, aflat la fata locului.

Crucea Rosie keniana a confirmat ca zeci de persoane au fost ranite si a lansat un apel catre public pentru a veni sa doneze sange.

"Oamenii plangeau, erau terifiati de ce se intampla. Multi au inceput sa se roage"

"Am auzit dintr-o data focuri de arma si oameni tipand. Ne-am dat imediat seama ca suntem atacati. Am fugit in interiorul cafenelei si ne-m ascuns unde am putut. Se auzeau impuscaturi si la etaj, dar si jos", a declarat o femeie care servea cafeaua in mall.

"Lumea in jurul meu plangea, oamenii erau speriati si se rugau pentru cei care au fost luati ostatici", a continuat femeia.

Obiectivul atacatorilor nu este clar pentru moment. Presa keniana vorbeste de hoti inarmati sau de "teroristi".

Situat in apropierea sediului local al Natiunilor Unite, acest centru comercial este citat periodic de companiile de securitate ca posibila tinta a gruparilor ce au legaturi cu Al-Qaida, precum insurgenţii somalezi shebab, care au amenintat deseori ca vor desfasura atacuri pe teritoriul kenian din cauza sustinerii militare acordate de Nairobi Guvernului somalez.

In jurul orei 13.00 GMT (16.00 ora Romaniei), atacul, care incepuse cu doua ore inainte, era in desfasurare. Focuri de arma se auzeau inca de la intrarea politistilor in cladirea de patru etaje, probabil plina cu familii care isi faceau cumparaturile cand a inceput atacul si unde se afla in continuare civili ascunsi in magazine.

O jurnalista a AFP-TV a vazut trei cadavre zacand afara si doua in interiorul centrului comercial "Westgate Mall", in timp ce un martor ocular a reusit sa fuga si a anuntat ca a vazut cel putin un alt cadavru si zeci de raniti in interior. Un alt martor a afirmat ca a vazut 11 cadavre in centrul comercial.

Fortele de securitate avansau, magazin cu magazin, pentru a evacua persoanele blocate si pentru a incerca sa scoata afara barbatii inarmati, mascati si imbracati in negru, asa cum au fost ei descrisi de martorii oculari si care au luat cel putin sapte ostatici.

"Sunt sapte ostatici, este confirmat", a declarat pentru AFP un politist aflat la fata locului.

Potrivit unui martor ocular, atacatorii au "executat" clienti si vorbesc o limba straina, poate araba sau somaleza. Dar, a adaugat el, "nu sunt sigur pentru ca nu vorbesc aceste limbi".

 

 

Citeste si: Dupa Nokia, Apple si Samsung mai ingroapa un gigant. Dispare compania care a inventat smartphone-ul

Cel mai bun “job” din lume. Primesti 18.000 de dolari ca sa stai in pat, fara sa faci nimic

Sfarsit de epoca pentru Apple. Schimbarea radicala dupa care compania lui Steve Jobs nu va mai fi niciodata la fel

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Oficial sirian: aproape intreaga tara a ramas fara curent electric, in urma unui atentat
Oficial sirian: aproape intreaga tara a ramas fara curent electric, in urma unui atentat

Aproape intregul teritoriu al Siriei a fost privat miercuri de curent electric, in urma unui atentat impotriva unei linii de inalta tensiune, in centrul tarii, a anuntat ministrul Energiei Electrice, relateaza AFP.

Cel mai sangeros atentat din ultimele 3 decenii comis in Beirut: 22 de morti, 325 de raniti. VIDEO
Cel mai sangeros atentat din ultimele 3 decenii comis in Beirut: 22 de morti, 325 de raniti. VIDEO

FOTO. Cel putin 22 persoane au fost ucise, joi, in cel mai sangeros atentat din ultimele trei decenii comis la periferia de sud a Beirutului, fieful Hezbollah, miscare ce lupta impotriva insurgentilor din Siria alaturi de regimul lui Bashar al-Assad.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.