ALEGERI IN GERMANIA. Merkel, ultimul apel: "Ma cunoasteti, in 2013 multi o duc mai bine ca in 2009"


Ultimul update: Marti 24 Septembrie 2013 00:09
Data publicarii: Sambata 21 Septembrie 2013 08:47
Categorie: Stiri externe
Angela Merkel

Cu 48 de ore inainte de alegerile legislative germane, Angela Merkel, aflata in deplasare miercuri la Munchen inainte de Oktoberfest, se bazeaza pe personalitatea sa pentru a mobiliza alegatorii nehotarati in timp ce coalitia sa este amenintata.

Cancelarul conservator, care traverseaza Germania in toate directiile, se bazeaza pe numele si bilantul sau pentru a incerca sa mobilizeze alegatorii. Ea asigura peste tot unde se duce: "Veti avea Merkel doar cu CDU", cerand alegatorilor sa voteze pentru Uniunea crestina-democrata, partidul sau, scrie MEDIAFAX.

Este un mesaj pe care l-a repetat din nou la sfarsitul zilei in capitala Bavariei, o regiune unde tabara sa (CSU, partidul bavarez infratit cu CDU) a primit majoritatea voturilor duminica trecuta in cursul unui scrutin regional. Sambata, Munchen va inaugura cel de-al 180-lea Festival al Berii care, din cauza alegerilor, capata anul acesta accente politice.

"Va cerem, mergeti la vot si acordati voturile pentru CSU pentru ca noi sa putem spune duminica: Germania are un guvern stabil", a declarat Merkel in fata a aproximativ 7.000 de persoane care au aplaudat-o cu caldura.

In sistemul german se voteaza separat pentru un deputat si un partid.

"Merita sa ne luptam pentru asta pana in ultima zi", a subliniat ea, alaturi de Horst Seehofer, marele castigator al alegerilor regionale bavareze de saptamana trecuta.

Angela Merkel se teme ca alegatorii nu vor fi tentati sa-l sustina pe aliatul sau, Partidul liberal (FDP) aflat intr-o pozitie nefavorabila in sondaje, pentru a salva coalitia aflata la putere de patru ani.

"Daca credeti ca e bine sa continui sa fiu cancelarul vostru, atunci va cer cel de-al doilea vot", a insistat ea vineri, la fel ca si in ultimele zile, se mai arata in analiza MEDIAFAX.

"Ma cunoasteti, am reusit impreuna sa facem ca in 2013 un numar mare de oameni sa o duca mai bine ca in 2009", a mai afirmat ea.

La varsta de 59 de ani, presedinta CDU este la un pas de a obtine un al treilea mandat de cancelar.

Personalitatea politica preferata a germanilor, cu mult inaintea principalului sau adversar, candidatul Partidului social-democrat (SPD) Peer Steinbruck, ar putea fi constransa sa negocieze o alianta cu aceasta formatiune, la fel ca in timpul primului sau mandat (2005-2009).

Reformarea coalitiei sale cu liberalii FDP este nesigura, conform unor sondaje publicate vineri care acorda 45 la suta de voturi celor doua partide reunite, un total insuficient pentru a constitui o majoritate in Bundestag (camera inferioara a Parlamentului).

Alegatorii "sunt multumiti de cancelar, dar nu si de guvern". "Se simte o semi-schimbare de putere", a apreciat politologul Karl-Rudolf Korte, de la Universitatea Duisburg (vest) pentru postul de televiziune ZDF.

Pentru prima data in Germania, un ultim sondaj urmeaza sa fie publicat duminica, in ziua votului, de catre cotidianul de mare tiraj Bild.

Candidatul SPD Peer Steinbruck a insistat joi seara asupra necesitatii de a se "debarasa de acest guvern", atacand bilantul sau mai ales in ceea ce priveste domeniul social, salariile scazute, pensiile mici...

"Acordati voturile voastre deputatilor SPD, pentru ca ei sa ma poata apoi alege cancelar", a declarat acesta in fata multimii reunita in una dintre marile piete ale Berlinului.

In cursul ultimelor doua zile, SPD va continua o campanie de proximitate, cu sute de mii de vizite la domiciliu si intalniri in intreaga tara.

Cancelarul va vorbi sambata la Berlin in fata sustinatorilor sai, care ar trebui sa ii aduca victoria.

Ea isi va incheia campania la centrul sau din Stralsund. In aceasta circumscriptie de pe coasta marii Baltice, ea si-a inceput cariera politica dupa caderea Zidului Berlinului, obtinand primul sau mandat de deputat in 1990.

Instanta morala in Germania, presedintele federal Joachim Gauck a facut apel solemn catre cei 61,8 milioane de alegatori germani sa mearga in numar mare la urne duminica. Acest pastor, care a luptat pentru instaurarea democratiei in fosta RDG comunista, a lansat un mesaj video: "Avem alegerea".

"Este ceva ce milioane de oameni din lume doresc", a subliniat el in timp ce absenteismul a atins un record, de aproape 30 la suta, la ultimele alegeri legislative de acum patru ani.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO