Palestinienii au acceptat încetarea focului în Gaza. 27 de oameni au murit în atacuri
Au avut loc ciocniri violente, pentru două nopţi la rând, între Israel şi Hamas, în Fâşia Gaza. În final, palestinierii au acceptat încetarea focului, fără a primi un răspuns oficial din Israel.
Palestinienii au acceptat în noaptea de duminică spre luni o încetare a focului în Fâşia Gaza, au indicat trei oficiali - un egiptean şi doi palestinieni - după o gravă escaladare a violenţelor în ultimele două zile care a reînnoit spectrul unui război în enclavă, informează AFP.
Nicio confirmare în acest sens nu a venit din partea israeliană, care - în general - se abţine să confirme astfel de armistiţii.
Dar odată cu apropierea lunii sfinte a Ramadanului, tirurile cu rachete palestiniene şi represaliile israeliene care au zguduit de sâmbătă oraşele israeliene din vecinătatea Gazei şi enclava însăşi s-au oprit efectiv înainte de răsăritul soarelui în momentul în care a fost anunţată încetarea focului.
După două zile de tensiuni, care au dus la moartea a patru persoane de partea israeliană şi a 23 de palestinieni, Egiptul - mediatorul tradiţional între palestinieni şi Israel - a intermediat un acord de încetare a ostilităţilor, intrat în vigoare la ora locală 04:30 (01:30 GMT), au anunţat, sub rezerva anonimatului, un responsabil al mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, precum şi un reprezentant al grupării Jihadul Islamic, a doua forţă în această enclavă, de asemenea inamic declarat al Israelului.
Un oficial egiptean a confirmat şi el sub rezerva anonimatului încheierea unui acord în acest sens. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a refuzat să facă vreun comentariu.
Ca urmare a respectivului armistiţiu, armata israeliană a ridicat luni dimineaţă toate restricţiile în materie de apărare în zonele vecine cu Fâşia Gaza, instituite din motive de securitate după recentele violenţe, potrivit dpa. Autorităţile militare israeliene au recomandat populaţiei din zona să revină la viaţa obişnuită. Şcolile şi grădiniţele din regiune au primit permisiunea să-şi deschidă porţile, dar unele au rămas totuşi închise după lansarea celor aproape 700 de rachete palestiniene.
La fel ca oraşele israeliene vecine, Fâşia Gaza, situată între Israel, Egipt şi Mediterana, a fost în ultimele două zile scena celei mai grave escaladări a violenţelor după conflictul din 2014, provocând temeri privind izbucnirea unui al patrulea conflict între părţi începând din 2008. Sute de rachete lansate de către Hamas şi Jihadul Islamic s-au abătut asupra Israelului, care a ripostat cu sute de lovituri împotriva obiectivelor şi combatanţilor celor două grupări.
Această recrudescenţă a violenţelor a suscitat avertismente ferme din partea SUA la adresa Iranului, acuzat de Israel că susţine grupările armate din Fâşia Gaza.
Acordul convenit în noaptea de duminică spre luni prevede măsuri referitoare la zonele de pescuit ale Gazei în Marea Mediterană şi o îmbunătăţire a aprovizionării cu electricitate şi cu combustibil în enclava cu două milioane de locuitori, greu încercaţi de război, sărăcie şi blocada impusă de Israel de peste zece ani pentru a descuraja Hamasul, a specificat reprezentantul Jihadului Islamic.
Circa 690 de rachete au fost trase de sâmbătă dinspre Fâşia Gaza, între care 500 au atins teritoriul israelian, şi cel puţin 35 au căzut în zonele urbane, potrivit unui bilanţ al armatei israeliene.
Aviaţia şi artileria israeliene au lovit, la rândul lor, peste 350 de obiective Hamas şi ale Jihadului Islamic de-a lungul Fâşiei Gaza, vizând combatanţi ale celor două grupări palestiniene, ateliere de fabricare a rachetelor, depozite de armament, poziţii şi baze militare, precum şi un tunel al Jihadului Islamic care ducea spre Israel şi clădiri adăpostind birouri ale Hamas.
Din cei 19 palestinieni ucişi numai duminică, nouă au fost identificaţi ca fiind combatanţi Hamas şi ai Jihadului Islamic. Printre aceştia se numără şi Hamad al-Khodori (34 de ani), prezentat de braţul armat al Hamas ca unul dintre comandanţii săi şi de armata israeliană ca persoana responsabilă de transferurile de bani iranieni destinaţi Hamas şi Jihadului Islamic. Armata israeliană a revendicat în mod public eliminarea acestei ţinte.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat duminică continuarea 'loviturilor masive' şi trimiterea de întăriri militare în jurul Fâşiei Gaza.
'Noi susţinem 100% Israelul în apărarea cetăţenilor săi', a scris duminică într-o postare pe Twitter preşedintele american Donald Trump. 'Populaţiei din Gaza aceste acte teroriste împotriva Israelului nu îi vor aduce decât mai multe suferinţe. OPRIŢI violenţa şi acţionaţi pentru pace - aceasta poate să vină!', îndeamnă Donald Trump în mesajul său.
La scurt timp după aceasta, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a anunţat desfăşurarea în Orientul Mijlociu a 'portavionului şi grupului naval USS Abraham Lincoln şi a unei forţe de bombardiere', precizând totodată că este vorba de un 'mesaj clar şi indubitabil' la adresa Iranului.
'Orice atac împotriva intereselor SUA sau împotriva celor ale aliaţilor noştri va fi contracarat cu o forţă implacabilă', menţionează Bolton într-un comunicat, referindu-se la regimul iranian, fără să ofere detalii suplimentare.
Fâşia Gaza este afectată din 2014 de escaladări repetate ale violenţei, în contextul în care Hamas persistă în decizia sa de a nu recunoaşte statul Israel şi al absenţei oricărui orizont de reglementare a conflictului israelian-palestinian. De luni de zile, Egiptul şi ONU intervin în 'stingerea incendiilor' din zonă.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat duminică un apel părţilor la 'reţinere maximă' şi la o 'detensionare imediată'.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!