Ciocniri armate intre Armenia si Azerbaidjan. Zeci de soldati au fost ucisi. Reactia lui Vladimir Putin
Noi tensiuni intre Armenia si Azerbaidjan. Luptele dintre militarii celor doua tari au reinceput sambata dimineata.
UPDATE 20:30 Optsprezece soldati armeni au fost ucisi sambata de catre fortele azere de-a lungul frontierei regiunii separatiste Nagorno-Karabah, a anuntat presedintele armean Serge Sarkissian, potrivit AFP.
"De partea noastra, 18 soldati au fost ucisi si circa 35 raniti", a declarat Sarkissian intr-o alocutiune televizata, fara sa precizeze daca soldatii apartineau armatei regulate a Armeniei sau celei din Nagorno-Karabah, sustinuta de Erevan.
De cealalta parte, doisprezece militari azeri au fost ucisi si un elicopter a fost doborat de fortele armene in Nagorno-Karabah, a comunicat sambata Ministerul Apararii de la Baku, in contextul reluarii cu o intensitate neobisnuita a ciocnirilor armate in aceasta regiune cu populatie majoritar armeana, aflata pe teritoriul azer.
UPDATE 17:45 Doisprezece militari azeri au fost ucisi si elicopter a fost doborat de fortele armene in Nagorno-Karabah, a comunicat sambata Ministerul Apararii de la Baku, in contextul reluarii cu o intensitate neobisnuita a ciocnirilor armate in aceasta regiune cu populatie majoritar armeana, aflata pe teritoriul azer, transmite AFP.
"Mai mult de o suta de soldati armeni au fost ucisi, sase tancuri si 15 unitati de artileri armene au fost distruse", au mai indicat autoritatile azere.
Guvernul armean nu a anuntat pana acum niciun fel de pierderi militare.
Ministerul Apararii de la Baku a mai precizat ca fortele sale 'au preluat din nou controlul asupra colinei strategice Lala-Tepe', si ca au mai fost eliberate colinele din apropierea a doua sate.
Imaginile filmate de Sputnik Armenia arata mai multe tancuri care patruleaza pe strazile din Stepanakert, capitala republicii separatiste Nagorno-Karabah.
Vladimir Putin "este profund ingrijorat in legatura cu informatiile privind reluarea actiunilor armate in Nagorno-Karabah si indeamna partile implicate in conflict la "incetarea imediata a focului", a anuntat sambata secretarul de presa al Kremlinului, Dmitri Peskov.
"Presedintele Putin indeamna partile implicate in conflict la incetarea imediata a focului si retinere, pentru a nu admite noi pierderi de vieti omenesti", a spus Peskov.
"In ultima vreme, atat ca urmare a unor eforturi trilaterale (Rusia, Armenia, Azerbaidjan), cat si a unor eforturi internationale (Grupul de la Minsk al OSCE pentru Nagorno-Karabah, format din Rusia, Franta si SUA) au fost intreprinse o serie de actiuni menite sa duca la reglementarea conflictului", a adaugat purtatorul de cuvant al Kremlinului, precizand ca liderul rus "regreta faptul ca situatia a escaladat din nou la o confruntare armata".
In dimineata zilei de sambata, Azerbaidjanul si Armenia au anuntat o acutizare dramatica a situatiei in Nagorno-Karabah, partile acuzandu-se reciproc de actiuni ofensive active.
Azerbaidjan si Armenia, doua foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt in conflict de la sfarsitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat in majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului in epoca sovietica, Nagorno-Karabah a fost scena unui razboi ce a facut 30.000 de morti si sute de mii de refugiati intre 1988 si 1994. In ciuda semnarii unui acord de incetare a focului, nu s-a ajuns la un acord de pace si ciocniri armate au loc in mod regulat.
"Exista morti de ambele parti. Partea azera a suferit pierderi in ceea ce priveste efectivele umane si tehnice. A fost doborat un elicopter azer", a anuntat secretarul de presa al Ministerului Apararii al Armeniei, Artrun Ovanisian, subliniind ca anterior Azerbaidjanul a trecut la actiuni ofensive in zona Nagorno-Karabah. De asemenea, potrivit Ministerului Apararii al Armeniei, partea azera a efectuat lovituri aeriene si asupra unor zone civile.
La randul sau, Ministerul Apararii al Azerbaidjanului a subliniat ca acuzatiile sunt "o noua provocare" din partea Erevanului si ca niciun elicopter azer nu a fost doborat.