Confruntare indirectă între Zelenski și Lavrov, la Adunarea Generală a ONU. Președintele Ucrainei a ieșit din sală
Ca reacție în scandalul cerealelor ucrainene, Polonia anunță că nu va mai acorda sprijin militar Kievului.
Ministerul de Externe de la Varșovia l-a convocat miercuri pe ambasadorul ucrainean în Polonia, în urma comentariilor făcute de președintele Zelenski în fața Adunării Generale a ONU. Liderul de la Kiev a acuzat unele ţări europene că "mimează" solidaritatea, în timp ce sprijină indirect Rusia.
Dacă de la tribuna Națiunilor Unite, Polonia și-a reiterat sprijinul total pentru integritatea teritorială, suveranitatea și securitatea Ucrainei, premierul de la Varșovia a anunțat ferm că transferul de arme către Kiev a fost oprit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze”, a mai adăugat premierul Mateusz Morawiecki.
Decizia vine în contextul în care Uniunea Europeană a ridicat restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene. Măsura a produs revoltă în Polonia, dar și Ungaria sau Slovacia. Varșovia se pregăteste de alegeri legislative pe 15 octombrie, iar popularitatea partidul conservator aflat la putere, a scăzut pe fondul acestei probleme.
Aflat pentru prima dată la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, președintele Zelenski a vorbit despre necesitatea reformării Consiliului. Dar înainte de a ține discursul, rușii s-au arătat revoltați că liderul de la Kiev primește cuvântul. Au primit răspunsul imediat...
Prim-ministrul albanez Edi Rama: „Există o soluție pentru asta. Dacă sunteți de acord, opriți războiul și președintele Zelenski nu va primi cuvântul aici.”
Liderul de la Kiev a cerut statelor Națiunilor Unite să retragă dreptul de veto al Rusiei, în Consiliu.
Volodimir Zelenski: „Din păcate, acest loc în Consiliul de Securitate, pe care Rusia îl ocupă în mod ilegal prin manipulări de culise după prăbușirea Uniunii Sovietice, a fost ocupat de mincinoși a căror slujbă este de a mușamaliza agresiunea și genocidul."
Membrii cu putere de veto asupra oricărei rezoluții a Consiliului sunt cele cinci puteri victorioase ale celui de-al Doilea Război Mondial - Statele Unite, China, Franța, Marea Britanie și Federația Rusă.
În absența președintelui Vladimir Putin, Rusia este reprezentată la ONU de ministrul său de Externe, Serghei Lavrov.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Clica agresivă occidentală a pedalat pe tema abuzului de drept de veto, o concentrare incorectă asupra altor membri ai ONU, iar dreptul de veto este un instrument absolut legitim, care este stipulat în Carta Națiunilor Unite pentru a împiedica adoptarea unor decizii care ar diviza ONU."
Vorbe pe care președintele ucrainean nu le-a auzit, pentru că a părăsit sala înainte ca ministrul rus de Externe să înceapă să vorbească.
Joi, liderul de la Kiev va pleca spre Washington, pentru discuții cu președintele Joe Biden și cu membri ai Congresului americani. Unii republicani pun la îndoială continuarea sprijinului acordat Ucrainei.
Între timp, rușii au lansat joi dimineață un atac aerian masiv asupra capitalei Kiev și a altor orașe ucrainene. Cel puțin 18 oameni au fost răniți. Iar infrastructura energetică din regiune Rivne, din vestul Ucrainei a fost grav avariată.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, razboi in ucraina, ONU,
Dată publicare:
21-09-2023 13:23