Cine este unul dintre atacatorii care au torturat si ucis 20 de persoane in Bangladesh. Detaliul facut public de anchetatori

Ultima actualizare: 08-07-2016 07:12
Dhaka

Un politician din Bangladesh s-a declarat stupefiat sa descopere ca fiul sau se afla printre jihadistii care au ucis 20 de ostatici la sfarsitul saptamanii trecute intr-un restaurant din Dhaka, scrie AFP.

Intr-o declaratie pentru BBC, Imtiaz Khan Babul s-a declarat "socat" sa afle astfel de informatii despre fiul sau Rohan.

Ministrul de interne Asaduzzaman Khan a explicat pentru AFP ca autorii luarii de ostatici de vineri seara erau tineri educati, provenind din familii instarite, departe de stereotipul voluntarului provenit dintr-un mediu sarac si radicalizat in scolile religioase (madrasa).

"Nu ne-am imaginat niciodata aceasta", a declarat Babul, membru al partidului aflat la putere Awami League. El a explicat ca fiul sau disparuse de cateva luni. Dar "nu exista nimic in casa, carti sau altceva, care sa lase sa se inteleaga ca el se indrepta in aceasta directie. Nu am avut habar", a spus politicianul.

Sase tineri au fost ucisi in asaltul desfasurat sambata dimineata de fortele de securitate dupa un asediu care a durat intreaga noapte, in urma unei luari de ostatici la Dhaka revendicata de gruparea jihadista Stat Islamic.

Unul dintre ei ar putea sa nu fie implicat in complotul jihadist, ci doar sa fi nimerit intamplator in schimbul de focuri cu fortele de securitate. Dar printre ceilalti cinci figureaza un licentiat al unei universitati private bine cotate in tara, un student de 18 ani al unei scoli de prestigiu, un educator de 26 de ani la o gradinita si fiul lui Babul.

Politicianul a povestit ca, dupa disparitia fiului sau, el si-a impartasit nelinistea prietenilor sai. "Cand imi cautam fiul, am descoperit ca numerosi alti baieti disparusera. Baieti foarte instruiti, provenind din familii bune, instruite, copii cu profesiuni liberale, functionari", spune el. "Le impartasesc durerea. Nu stim ce s-a petrecut", a adaugat politicianul indurerat.

Incercarile gruparilor jihadiste precum Stat Islamic de a recruta tineri proveniti din clasa mijlocie vor complica eforturile guvernului pentru eradicarea extremismului, estimeaza AFP.

Bangladesh-ul neaga prezenta gruparii Stat Islamic in tara, in pofida revendicarii ultimului atac si a difuzarii fotografiilor celor cinci tineri inarmati de catre agentia de presa Amaq, apropiata gruparii teroriste.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO