Cine este Elon Musk, miliardarul excentric, desemnat „Persoana anului 2021”
Cu o personalitate ieșită din comun, Elon Musk și-a început drumul în lumea afacerilor la numai 12 ani, iar de atunci a dat lovitură după lovitură.
Cine este Elon Musk, miliardarul excentric, desemnat „Persoana anului 2021”
Până a ajuns cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere de aproximativ 220 miliarde de dolari. Adică, echivalentul a 80% din Produsul Intern Brut al României, estimat anul acesta. Însă drumul său prin viață nu a fost deloc unul lin. A avut probleme la şcoală, nenumărate procese şi a fost la un pas de faliment.
Nu este vreun loc în care Elon Musk să apară și să nu fie asaltat cu întrebări. Și asta pentru că numele său este asociat cu tehnologiile futuriste și cu riscul nebunesc, asumat cu o nonșalanță lăsată ostentativ la vedere. „Ia viața în râs, dar învață să câștigi”, pare să fie sloganul magnatului născut în Africa de Sud.
Revista „Time” l-a desemnat „Persoana anului 2021”. Este „un clovn, un geniu, un vizionar, un showman, omul-zeu cu pielea albastră, care inventează mașini electrice și se mută pe Marte”, au spus reprezentanţii publicaţiei despre multimiliardar. Și lista poate fi mereu completată, căci Elon Musk nu contenește să uimească.
Și-a dobândit cetățenia americană în 2002, iar în Statele Unite a cunoscut și culmile succesului.
Prima companie a lansat-o împreună cu fratele său. Era una de software, suficient de bună ca să convingă un investitor că merită 341 de milioane de dolari. Afacerea i-a adus lui Musk primele milioane: 22 mai exact. Apoi a fondat un site de banking online, a pus bazele firmei de plăți electronice Pay Pal, dar a vândut-o pentru a pune bazele SpaceX.
E pasionat și de vehicule electrice, așa că a fondat compania Tesla. Și-a adăugat apoi în portofoliu o companie de servicii energetice solare, una de cercetare, care promovează inteligența artificială, iar în 2016, o companie de neurotehnologie și una de infrastructură, și tunele optimizate pentru mașini electrice.
Nu toate au mers ca pe roate. În 2008, Musk a fost la un pas de faliment, dar s-a redresat.
Elon Musk: „Cred că e foarte important să existe o „arenă” globală pentru libertatea de exprimare”.
Platforma Twitter este cea mai nouă achiziție a lui Elon Musk
Acesta a fost crezul care l-a dus către cea mai recentă achiziție: platforma Twitter. Zilele trecute a preluat, oficial, controlul reţelei sociale, pentru 44 de miliarde de dolari. Intrarea în sediul companiei, în calitate de proprietar, nu putea fi una obișnuită.
Chiuveta a fost o metaforă, dar și un joc de cuvinte în limba engleză. Expresia folosită de Musk face trimitere la chiuveta din bucătărie, dar, în limbajul afacerilor, înseamnă „luarea unor măsuri radicale într-o companie”. Zis și făcut: mai mulți directori de top de la Twitter au fost concediați, inclusiv șeful cel mare.
Recent, miliardarul i-a supărat pe unii oficiali de la Pentagon, când a anunțat că nu poate continua să plătească pentru serviciile de internet prin satelit furnizate Ucrainei, aflate în război. A revenit apoi asupra deciziei, spunând că va continua să ajute guvernul de la Kiev, chiar dacă Starlink pierde bani.
Din primăvară, serviciul prin satelit Starlink, care oferă internet de mare viteză în zone unde alți operatori nu au acoperire, este disponibil și în România.
Și viața privată a miliardarului de 51 de ani e tumultoasă. A divorțat de trei ori, de două ori de aceeași femeie, și are zece copii din mai multe relații.