Cine este criminalul pe care Occidentul l-a eliberat în marele schimb de prizonieri cu Rusia. Fapta comisă de Vadim Krasikov
24 de persoane, arestate în Rusia, Statele Unite, Germania ori în alte țări din Occident și-au revăzut familiile după ani de stat după gratii.
Este cel mai mare schimb de prizonieri între americani și ruși de la finalul Războiului Rece, notează analiștii. Printre ei se află un jurnalist de peste Ocean, un fost pușcaș marin și deținuți politici.
La schimb, Moscova a primit agenţi care au legături cu serviciile secrete şi hackeri.
Avionul care i-a adus pe cei opt prizonieri ruși, arestați în mai multe ţări NATO, a aterizat la Moscova înainte de miezul nopții. Președintele Putin i-a întâmpinat. Artem și Anna Dultseva se numără printre cei eliberați. Sunt doi spioni ruși sub acoperire, închiși acum doi ani în Ljubljana.
Cei doi copii ai lor au fost luați în plasament și au continuat să meargă la o școală în capitala Sloveniei. Acum au fost incluși în schimbul de prizonieri.
„Un executant, un criminal”
Cel mai proeminent deținut eliberat este un fost colonel de rang înalt al serviciilor secrete ruse, încarcerat în Germania pentru uciderea unui disident exilat la Berlin.
Lt. Gen. Mark Hertling, locotenent în retragere al armatei americane: „Vadim Krasikov este un tip care a ucis pe cineva într-un parc din Berlin în 2019. El este un executant, un criminal”.
În schimbul lor, liderul de la Kremlin a graţiat 16 persoane condamnate în Rusia.
Schimbul de prizonieri s-a făcut pe aeroportul din Ankara. De acolo, aeronavele cu deţinuţi la bord şi-au continuat drumul.
Turcia a coordonat totul, cu implicarea Germaniei, Poloniei, Sloveniei, Norvegiei și Belarusului.
Cei trei americani ținuți prizonieri în Rusia urmează să ajungă acasă. Președintele Biden a făcut publică o fotografie cu ei din avion. Sunt însoțiți de mai mulți medici, un psiholog și oficiali ai guvernului american.
„După ce au îndurat suferințe inimaginabile și incertitudine, americanii reținuți în Rusia sunt în siguranță, liberi și și-au început călătoria spre familiile lor”, a scris Biden pe rețeaua „X”.
Joe Biden, președintele SUA: „Mai multe țări au ajutat la realizarea acestui schimb de prizonieri. Ele s-au alăturat unei negocieri dificile și complexe la cererea mea. Deci, dacă cineva se întreabă dacă aliații contează, ei bine, ei contează!”.
Un reporter al Wall Street Journal, un pușcaș marin veteran și o jurnalistă radio cu dublă cetățenie sunt cei trei cetățeni americani eliberați în cadrul acestui schimb istoric.
Biden: „Nu am nevoie să vorbesc cu Putin”
Matthew Chance, CNN: „Evan Gershkovich a fost acuzat de spionaj și condamnat pentru spionaj, dar a negat categoric că ar fi avut vreo legătură cu spionajul. La fel și Paul Whelan, fostul pușcaș marin care și-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor șase ani după grații în Rusia. Și el a fost acuzat de spionaj deși participa la nunta unui prieten la Moscova când a fost reținut. Toți acești oameni, spun criticii, au fost adunați de Vladimir Putin pentru a-i putea folosi ca monedă de schimb atunci când se va ivi ocazia potrivită”.
Reporter: Ați fi dispus să vorbiți direct cu Putin?
Joe Biden: Nu am nevoie să vorbesc cu Putin.
Reporter: Președintele Trump a spus în repetate rânduri că ar fi putut să-i elibereze pe ostatici fără să dea nimic la schimb. Cum răspundeți la asta? Ce îi spuneți acum fostului președinte Trump?
Joe Biden: De ce nu a făcut-o când era președinte?
Nu s-au dat bani pentru acest schimb de prizonieri și niciuna dintre sancțiunile Rusiei nu a fost relaxată, a spus consilierul președintelui Biden pe probleme de securitate națională.
Reporter: Alexei Navalnîi trebuia să facă parte și el din acest schimb înainte de a muri în închisoare
Jake Sullivan: Am lucrat cu partenerii noştri la o înţelegere care l-ar fi inclus pe Aleksei Navalnîi. Din păcate, el a murit.
Cel mai înverșunat critic al regimului Putin a murit subit în februarie, în colonia penitenciară unde era închis, din nord-vestul Siberiei.