Cinci MITURI care au aparut dupa atentatele din 11 septembrie 2001

Ultima actualizare: 16-10-2012 15:45
New York

Ziarul Washington Post a publicat o analiza a celor mai importante zvonuri care au aparut in lume, dupa producerea atentatelor de la 11 septembrie 2001.

1. Atacurile din 11 septembrie au fost inimaginabile

In 2002, Casa Alba a spus despre aceste atacuri ca reprezinta "o noua forma de violente, care nu s-au mai intamplat". Cu toate acestea, jurnalistii de la Washington Post scriu ca posibilitatea ca un avion sa fie deturnat in scopuri teroriste exista deja, din cauza evenimentului care a avut loc in 1972. In acel an, co-pilotul companiei Sothwern Airways a fost impuscat, iar atacatorii au amenintat ca vor prabusi aeronava in facilitatea nucleara de la Oak Ridge, Tennessee.

De asemenea, in 1994, cei care au deturnat avionul companiei Air France au amenintat ca vor prabusi aeronava in Turnul Eiffel. Si, in final, autoritatile au descoperit in 1995 un scenariu terorist, pus la cale de Ramzi Yousef, unul dintre autorii atacului de la World Trade Center din 1993, precum si de Khalid Sheik Mohammed - cel care s-a autonumit "arhitectul" evenimentelor din 9/11. In acest scenariu se vorbea de posibilitatea prabusirii unui avion in sediul CIA.

2. Atacurile au fost un succes strategic pentru Al-Qaeda

Fara indoiala, atacurile din 9/11, au reprezentat un succes tactic, datorita violentei fara precedent asupra unor obiective publice. Insa, din punctul de vedere al strategiei, au constituit o greseala.

Osama bin Laden a crezut ca Statele Unite nu vor avea suficienta tarie sa suporte aceste pierderile suferite in urma acestor atacuri, urmand sa se retraga din Orientul Mijlociu. In declaratia de razboi pe care a lansat-o in 1996, Osama a sustinut ca SUA si-au retras soldatii din Liban dupa bombardarea bazelor americane din Beirut. Iar in 1993, dupa moartea a 18 soldati americani in Mogadishu, intr-o singura zi - atac revendicat de Al Qaeda - SUA s-ar fi retras din Somalia.

Multi dintre liderii Al Qaeda l-au contrazis pe comandant, sustinand ca Statele Unite isi vor canaliza toata furia pe grupul lor terorist, insa bin Laden nu a vrut sa tina cont. Iar dupa ce americanii au facut ceea ce era de asteptat, bin Laden a intors foaia, sustinand ca exact asta si-a dorit: sa provoace SUA la razboi, ca sa intoarca tot Islamul impotriva americanilor. Acest lucru ... nu s-a intamplat insa...

3. Reactia Washingtonului a fost exagerata

Din 11 septembrie 2001 si pana astazi este evident ca numarul atentatelor teroriste comise in SUA au fost extrem de putine, comparativ cu perioada anilor 1960.

In 2001, nimeni nu stia cate atacuri urmeaza sa se mai produca, asa ca reactia imediata a fost de distrugere a celulei teroriste. Cat priveste razboiul din Irak - acesta nu a fost o reactie la 9/11. Hotararea fusese luata, de fapt, de administratia Bush, care dorea sa elimine un guvern ostil si un potential pericol.

Ce-i drept, aceasta invazie a fost ilustrata ca o imagine a luptei globale impotriva terorismului, intr-un efort de a obtine suport politic.

4. Un atac terorist nuclear este aproape inevitabil

La scurt timp dupa atacurile din 11 septembrie, o sursa a CIA a declarat ca teroristii Al-Qaeda au reusit sa puna mana pe o arma nucleara. Informatia s-a dovedit, apoi, gresita, insa in nebunia evenimentelor din 9/11, posibilitatea ca Al Qaeda sa detina o bomba nucleara a devenit o obsesie.

Iar acest lucru s-a intamplat in ciuda faptului ca cei din Coreea de Nord si-au aratat capacitatea nucleara, iar Iranul are, aproape sigur, un program atomic.

5. Libertatile civile ale americanilor au fost decimate dupa atacuri

Cei care lupta pentru apararea drepturilor civile s-au ingrijorat, pe buna dreptate, dupa 9/11, ca vor avea parte de o serie de restrictii ale libertatilor individuale in SUA. Cu toate acestea,

Deschiderea de centre preventive de detentie a suspectilor de terorism, o procedura obisnuita in multe tari democratice, a fost respinsa. Guvernul l-a retinut pe Jose Padilla, cetatean american si agent Al Qaida, pe motiv ca ar fi „inamic combatant”, dar cazul sau a fost totusi deferit justitiei. Si masurile de securitate interne au fost sporite, dar Congresul a respins insa ideea infiintarii unui serviciu intern specializat – un echivalent american al MI5” - mai scriu cei de la Washington Post.

Cu toate acestea, jurnalistii sunt de parere ca principiile Constitutiei americane au ramas neatinse.

BBC: 5 mari intrebari legate de 9/11 si raspunsurile oficiale care nu distrug teoria conspiratiei

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO