Cina de maxima securitate! O inchisoare din Italia, restaurant de succes
Satui de restaurantele si pizzeriile clasice, locuitorii Toscanei experimenteaza lucuri noi. Mai exact, o data pe luna pot cina intr-o inchisoare de maxima securitate.
Detinutii de acolo se transforma peste noapte in bucatari rafinati si chelneri stilati, pentru a servi platouri sofisticate in capela inchisorii. Profitul intra apoi intr-un fond de caritate destinat copiilor nevoiasi.
La prima vedere, nimeni n-ar asocia fortareata din secolul al XV-lea aflata in oraselul Voltera cu o cina memorabila. Mai ales ca, de vreo 160 de ani, adaposteste una dintre inchisorile cele mai aspre din Italia.
Insa, in spatele zidurilor groase a fost pus pe picioare un proiect gastronomic neobisnuit. O data pe luna, supervizati de un bucatar profesionist, 30 de detinuti pregatesc cu migala un meniu savuros si pretentios. Initiativa face parte din programul de reabilitare gandit de directoarea institutiei.
Cei inchisi pentru faradelegi mafiote ori trafic de droguri nu sunt inclusi in program.
De la aperitive pana la desert, trecand prin alegerea bauturilor si prezentarea pe farfurii, nimic nu e lasat la voia intamplarii. In pretul de 30 de euro intra si cate un pahar de vin pentru fiecare fel din meniu.
Fireste ca, inainte sa se aseze la masa, clientii trec printr-un strict control de securitate. Ba mai mult, consumatorii trebuie sa-si rezerve din vreme un loc, pentru ca niciun gurmand cu cazier nu are acces la cina pregatita de detinuti.
Manati de curiozitate si apetitul pentru senzatii tari, oamenii trec peste faptul ca tacamurile sunt de unica folosinta, iar sala e impanzita de camere de supraveghere.
De fiecare data, rezervarile depasesc capacitatea salii.