Cina cea de Taina nu s-a tinut joi. Pastele ar putea avea o data fixa
Crestinii au marcat pana acum Cina cea de Taina in Joia Mare sau Joia Patimililor, dar studii academice recente releva ca data la care a avut loc Cina cea de Taina este gresita. Evenimentul ar fi avut loc miercuri, cu doua zile inainte de Rastignire.
Prof. Colin Humphreys, un cercetator de la Universitatea Cambridge, a ajuns la concluzia ca cina cea de pe urma a avut loc in miercurea dinaintea Crucificarii, cu o zi inainte de data stiuta pana acum. El crede ca noile descoperiri, care probabil vor starni un val de proteste in randul milioanelor de crestini, ar putea fi un motiv pentru introducerea, in sfarsit, a unei date fixe pentru Paste.
Intr-o noua carte, “Misterele Cinei cea de Taina” (The Mystery Of The Last Supper), prof. Humphreys se foloseste de cercetarile biblice, istorice si astronomice pentru a stabili cu exactitate cand a avut loc cina lui Iisus cu discipolii Sai.
De-a lungul timpului, mai multe cercetari stiintifice au fost influentate, se pare, de o inconsistenta biblica fundamentala.
In timp ce Matei, Marcu si Luca afirma cu totii ca Cina cea de Taina a coincis cu inceputul Pastelui evreiesc, Apostolul Ioan sustine ca a avut loc inainte de Pastele evreiesc. Aceasta contradictie este descrisa in cartea lui Colin Humphreys drept “cea mai spinoasa problema in Noul Testament”.
Prof. Humphreys spune ca “Iisus, alaturi de Matei, Marcu si Luca este posibil sa fi folosit un calendar diferit de cel al lui Ioan. Poate sa creada oricine ce-o vrea despre Biblie, dar poporul evreu nu ar putea niciodata sa greseasca in privinta cinei Pastelui”.
Potrivit Prof. Humphreys, Iisus ar fi folosit un calendar evreiesc vechi, in locul celui oficial folosit la momentul crucificarii Sale si care este in uz si astazi. Potrivit acestui calendar vechi, cina de Paste sau Cina cea de Taina a avut loc miercuri. Faptul ca Cina cea de Taina a avut loc cu o zi mai devreme decat s-a crezut pana cum explica multitudinea de evenimente care s-au desfasurat intre Cina cea de Taina si Rastignire.
Aceasta inseamna ca pana acum s-a crezut ca arestarea lui Iisus, interogarea Sa si procesele la care a fost suspus, toate au avut loc intr-o singura noapte, insa Colin Humphreys sustine ca ar fi avut loc intr-o perioada mai mare de timp.
Dupa calculele cercetatorului, reiese ca Rastignirea a avut loc la 3 aprilie anul 33 dupa Hristos, iar Invierea, la 5 aprilie 33. Aceasta inseamna, ca data fixa a Pastelui ar putea fi 5 aprilie.
Citeste si:
O noua viziune despre Rastignire in cele mai vechi scrieri crestine?
"Codul lui Da Vinci" exista! S-au gasit numere si litere in ochii Giocondei
Iisus si Fecioara Maria au avut contact cu extraterestrii?