Cifre alarmante. Care ar fi de fapt numărul oamenilor infectați cu noul coronavirus
Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în Wuhan ar putea fi de circa 7 ori mai mare faţă de cifrele raportate privind cazurile confirmate până în prezent în China, sugerează un studiu citat vineri de Press Association.
Zeci de cazuri s-ar fi putut răspândi deja în oraşele importante din China, existând riscul apariţiei mai multor epidemii locale, a avertizat o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Hong Kong.
Aproape 10.000 de cazuri (9.692) au fost confirmate de autorităţile chineze, iar 213 persoane au decedat, toate în China. Cazurile s-au răspândit în peste 20 de ţări din afara Chinei, informează Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Studiul, care se bazează pe modele şi a fost publicat în jurnalul The Lancet, estimează că până la 75.800 de indivizi din Wuhan, centrul epidemiei, ar fi putut fi infectaţi cu noul coronavirus până la data de 25 ianuarie.
''Nu toţi cei infectaţi cu 2019-nCoV ar necesita sau ar solicita asistenţă medicală. În cazul unei epidemii care se extinde rapid, cu un virus complet nou, mai ales atunci când capacitatea sistemului este depăşită, în timpul perioadelor cu cereri urgente, unii dintre cei infectaţi pot să nu fie consemnaţi în registrul oficial'', a declarat autorul principal al cercetării, profesor Gabriel Leung.
O altă explicaţie pentru discrepanţa dintre cazurile raportate şi cele estimate ar putea consta în faptul că există un decalaj temporal între momentul infectării şi apariţia simptomelor şi între momentul în care persoanele se prezintă cu simptome şi timpul necesar pentru confirmarea cazurilor prin teste de laborator, a adăugat el.
Modelele sugerează, de asemenea, că aceste cazuri s-ar fi putut răspândi în mai multe oraşe din China în număr suficient de mare pentru a deveni epidemii locale.
Autorii atrag atenţia că adevărata dimensiune a epidemiei şi riscul ca aceasta să se extindă rămân incerte.
''În cazul în care transmisibilitatea 2019-nCoV este similară la nivel naţional şi în timp, este posibil ca epidemiile să se extindă deja în mai multe oraşe din China, cu un decalaj temporal de una până la două săptămâni faţă de epidemia din Wuhan'', a declarat un alt autor principal au studiului, profesor Joseph Wu.
Cercetătorii estimează că fiecare individ cu coronavirus ar fi putut infecta, în medie, alte două-trei persoane, epidemia dublându-se la fiecare 6,4 zile până la 25 ianuarie. În această perioadă, până la 75.815 persoane ar fi putut fi infectate în Wuhan, estimează oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii au efectuat, de asemenea, modele privind potenţiala răspândire pe scară mai largă a virusului, luând în considerare măsurile de carantină şi utilizarea măştilor în rândul populaţiei chineze. Estimările lor sugerează că zeci de cazuri s-ar fi putut răspândi în oraşe, inclusiv în Beijing, Shanghai, Shenzhen şi Guangzhou.
Numărul infecţiilor cu noul coronavirus, mai mare decât SARS
Numărul cazurilor confirmate de infecţii cu noul coronavirus provenit din China a depăşit 8.100 la nivel global, mai mult decât numărul de îmbolnăviri provocate de un alt coronavirus, SARS, în perioada 2002 - 2003.
În China, Regiunea Autonomă Tibet a confirmat primul pacient infectat cu noul coronavirus, conform autorităţilor medicale, ceea ce înseamnă că boala s-a răspândit în toate cele 31 de provincii ale Chinei.
Numărul deceselor din cauza infecţiilor respiratorii şi pneumoniilor provocate de noul coronavirus este de peste 170 de cazuri în China, dintre care aproape 130 în oraşul Wuhan, epicentrul acestei noi epidemii, unde au fost identificate peste 8.140 de cazuri de îmbolnăvire. Acest virus a infectat aproximativ 80 de persoane din alte 15 ţări.
Pandemia SARS s-a soldat cu 8.098 de îmbolnăviri şi 774 de decese la nivel global. Rata sa de mortalitate, de aproximativ 10%, a fost mai ridicată decât cea a noului coronavirus care, până în prezent, a provocat moartea a cel mult 2% dintre pacienţii infectaţi.