China trage cu rachete balistice în jurul Taiwanului. Oficialii de la Taipei: „Ne consolidăm pregătirea de război”

×
Codul embed a fost copiat

China a început exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului. Manevrele, care includ lansări de rachete balistice, au loc în șase puncte din jurul insulei, pe cele mai aglomerate rute comerciale și aeriene, la doar 20 de kilometri de coastă.

Ba mai mult, trei dintre zonele rezervate exercițiilor încalcă parțial apele teritoriale ale Taiwanului. Washingtonul consideră exercițiile agresive ale Chinei drept "iresponsabile" și avertizează că "ar putea scăpa, de sub control". De altfel, cu puțin timp în urmă, Japonia a anunțat că 5 dintre rachetele trase de chinezi au căzut în zona lor economică, un incident fără precedent. Tokyo a transmis deja un protest diplomatic.

Manevrele militare cu muniție de război - atât navale, cât și aeriene, implicând lansări de rachete - au început la prânz, după ora locală. În anumite porțiuni, exercițiile se desfășoară la mai puțin de 20 de kilometri de insula care se autoguvernează, dar pe care Beijingul o consideră o provincie separatistă.

Sun Li-fang, purtătorul de cuvânt al Ministerului Național de Apărare din Taiwan: Republica Populara China a tras mai multe rachete Dongfeng spre apele situate la nord-est și sud-vest de Taiwan. Ne-am activat sistemele de apărare, monitorizăm situația și ne consolidăm pregătirea de război.

Rachetele zboară pentru prima dată deasupra Taiwanului

Potrivit analiștilor militari, exercițiile sunt de o amploare "fără precedent", deoarece se trag focuri de artilerie cu rază lungă de acțiune, iar rachetele zboară pentru prima dată deasupra Taiwanului cu "muniție reală".

Citește și
nancy pelosi japonia - 3
GALERIE FOTO Nancy Pelosi a aterizat în Japonia, etapa finală a turneului său asiatic
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Wang Yi, consilier de stat și ministru de Externe: Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan este o farsă. Sub deghizarea sprijinului pentru democrație, Statele Unite încalcă suveranitatea Chinei. Cei care se joacă cu focul nu sfârșesc bine, iar cei care ofensează China trebuie pedepsiți.

Selina Wang, corespondent CNN: Răzbunarea Chinei abia începe. Este un demers extrem de provocator. Unele dintre zonele marcate încalcă apele teritoriale ale insulei.

Zhang Junshe, cercetător de la Institutul de Cercetare Navală din China: Manevrele implică toate capacitățile armatei chineze: forțele terestre, forțele navale, forțele aeriene, forțele de rachete și forța de suport strategic. Obiectivul este să demonstreze că Armata Republicii Populare este capabilă să controleze ieșirile insulei Taiwan.

Meng Xiangqing, profesor la Universitatea Națională de Apărare: Cele șase zone de exerciții strâng ca într-un laț insula, nodul fiind la sud-vest de Taiwan.

Taiwanul a ridicat de la sol avioane de luptă

Oficialii de la Taipei au atras atenția că exercițiile chinezilor încalcă toate convențiile ONU, invadează spațiul teritorial al Taiwanului și reprezintă o provocare directă la libera navigație aeriană și maritimă. Taiwanul a cerut navelor comerciale să își schimbe rutele și negociază cu Japonia și Filipine pentru a găsi traiectorii alternative.

La rândul său, Taiwanul a ridicat de la sol avioane de luptă pentru a le avertiza pe cele chineze și a tras rachete de semnalizare pentru îndepărtarea unor mici aeronave neidentificate, probabil drone, care au zburat în recunoaștere, în cursul nopții trecute.

"Dacă forțele taiwaneze intră în mod voluntar în contact cu noi și trag accidental un foc de armă, armata chineză va riposta viguros și va fi de datoria părții taiwaneze să suporte toate consecințele", a declarat o sursă militară anonimă din armata chineză.

Reporter: Acum, că Taiwanul este înconjurat efectiv de armata chineză, care efectuează aceste exerciții, crede președintele că această călătorie (a lui Nancy Pelosi) a meritat toată această escaladare?

Karine Jean-Pieree, secretar de presă la Casa Albă: Nu există niciun motiv pentru ca Beijingul să transforme această vizită, care este în concordanță cu politica americană de lungă durată, într-o criză. Am subliniat foarte clar că nu există nicio schimbare în politica noastră "o singură Chină", care este ghidată de Legea relațiilor cu Taiwanul, din 1979. Statele Unite nu vor căuta și nu vor o criză în această situație, dar suntem pregătiți să gestionăm orice acțiune alege să facă Beijingul.

Meng Xiangqing, profesor: De fiecare dată când e o criză majoră legată de Taiwan, armata SUA desfășoară capacități navale și aeriene, iar asta nu face decât să transmită un semnal greșit forțelor separatiste ale Taiwanului și, în anumită măsură, să le încurajeze.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat manevrele militare "agresive" ale Chinei, iar miniştrii de externe din G7 au cerut Chinei să rezolve într-un mod paşnic tensiunile din jurul strâmtorii Taiwan.

Selina Wang, corespondent CNN: Ca să arate că nu acceptă sfidarea, ne așteptam la o demonstrație puternică de forță. Dar, trebuie să vedem cât de departe merge China cu aceste exerciții militare. Pentru că, da, președintele chinez Xi Jinping nu își poate permite să se arate slab în acest moment, dar nici nu vrea ca această situație să escaladeze într-un conflict real. De asemenea, trebuie să ne amintim că această reacție puternică a Beijingului este și pentru opinia publică din China. Autoritățile trebuie să arate că apără China împotriva unei umiliri naționale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Rachete balistice chineze cad pentru prima oară în zona economică exclusivă a Japoniei, în timpul vizitei lui Nancy Pelosi
Rachete balistice chineze cad pentru prima oară în zona economică exclusivă a Japoniei, în timpul vizitei lui Nancy Pelosi

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi a sosit joi în Japonia, ultima vizită în cadrul turneului său în Asia. În acest context, rachete balistice chineze au căzut pentru prima oară în zona economică exclusivă a Japoniei.

GALERIE FOTO Nancy Pelosi a aterizat în Japonia, etapa finală a turneului său asiatic
GALERIE FOTO Nancy Pelosi a aterizat în Japonia, etapa finală a turneului său asiatic

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns joi în Japonia, ultima etapă a turneului său asiatic care a inclus o vizită rară în Taiwan, ceea ce a provocat indignarea Chinei.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.