China s-a întors la restricții din cauza coronavirusului. Mii de zboruri au fost anulate
Autorităţile chineze au ridicat nivelul de alertă din capitala ţării, după apariția a zeci de noi cazuri de coronavirus, iar locuitorilor li s-au interzis călătoriile "neesențiale", în afara Beijingului.
Mii de zboruri au fost anulate, cursurile au fost suspendate, și toate zonele rezidențiale au primit ordin să revină la controalele stricte. În altă parte a lumii, Brazilia se apropie de 930 de mii de cazuri şi aproape 45 de mii de decese.
Iar Suedia, care a optat pentru o strategie cu totul diferită de abordare a pandemiei, a depăşit pragul de 5 mii de morţi.
Steven Jiang, corespondent CNN: "Sute de zboruri din și spre Beijing au fost anulate ieri, ca urmare a noilor măsuri de carantină pe care autoritățile le-au impus orașului. Momentan este o carantină mai blândă, deoarece acum închid treptat întregul oraș, aşa cum au făcut în Wuhan. În schimb, descurajează puternic toate călătoriile neesențiale. Dacă trebuie să părăsiți orașul, trebuie să prezentați un document care să ateste un rezultat negativ al unui test pe care l-aţi făcut cu șapte zile înainte de plecare. Dar dacă se întâmplă să locuiţi într-unul din cartierele care au raportat cazuri recente, atunci întregul cartier va fi plasat într-o carantină strictă, fără ca cineva să aibă voie să intre sau să iasă".
La Beijing, milioane de chinezi trăiesc din nou cu restricţii după ce focarul izbucnit de la o imensă piaţa alimentară - care asigura 80 la sută din carnea proaspătă şi legumele consumate în capitala - continuă să se extindă. Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus depistate doar în ultimele zile a ajuns la aproximativ 140. Asta după ce în capitala chineză trecuseră două luni fără cazuri de transmitere locală.
Cel puţin 27 de cartiere sunt considerate de "risc mediu". Şi, conform autorităţilor, este "risc ridicat" în cel puţin un cartier din imediata apropiere a pieţei Xinfandi. Cei care locuiesc în acesata zona roşie, nu au voie să părăsească oraşul. Ceilalţi pot pleca din Beijing, dacă fac dovada unui test negativ pentru coronavirus.
De asemenea, în capitala nu mai sunt permise sporturile de ehipa, iar piscinele şi sălile de fitness au fost închise.
Totuşi circulaţia este permisă pe şosele şi activitatea la companii şi uzine continua. Pentru întreg Beijingul, oraşul cu peste 20 de milioane de locuitori, a fost instituita starea de alertă de nivel doi, o treaptă sub urgenta maximă.
Între timp, şase state federale americane au raportat un număr record de noi infecţii.
În Statele unite, de la începutul pandemiei, au fost răpuşi de covid aproape 120.000 de oameni. Mai mulți decât soldaţii americani care au căzut pe fronturile Primul război mondial.
La Moscova, oricine vine la biroul preşedintelui Putin trebuie să treacă în prealabil printr-un tunel de dezinfectare, anunţa presa de stat. Asupra vizitatorilor este pulverizata o soluție de dezinfectare, o măsură suplimentară de precauţie pentru a-l feri pe liderul de la Kremlin de pericolul Sars.Cov.2. Rusia a trecut de 550.000 de cazuri depistate - un număr care plasează tara pe poziţia a treia, după Brazilia şi Statele Unite.
În celălalt capăt al lumii, premierul Noii Zeelande a cerut armatei să supravegheze măsurile de carantina de la graniţă, după ce în ţara proclamata anterior fără coronavirus, au apărut două cazuri de infectare, de import.
Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande: "Celor doi cetățeni neo-zeelandezi, care au revenit din Marea Britanie pentru a-și vizita părintele muribund, li s-a permis să părăsească centrul de carantină fără un test pentru coronavirus. Ulterior cele două femei au fost testate pozitiv. Acest caz reprezintă o eroare inacceptabilă a sistemului de carantină. N-ar fi trebuit să se întâmple și nu se mai poate repeta".
Iar nişte părinţi argentinieni au fost prinşi că încalca regulile de izolare. Poliţia i-a oprit când intrau cu maşina în Buenos Aires, iar în portbagaj erau ascunşi copiii lor. Voiau să-i ducă în vizită la bunicul lor, care îşi serba ziua de naştere.
Părinţii au fost amendaţi, dar risca să răspundă şi în faţa instanţei pentru infracţiuni contra sănătăţii publice.