China devine una dintre primele țări care reglementează dezvoltarea, aplicarea și utilizarea inteligenței artificiale
China devine una dintre primele țări care reglementează dezvoltarea, aplicarea și utilizarea inteligenței artificiale.
Măsurile, convenite de autoritățile de la Beijing, vor fi puse în aplicare de la mijlocul aceste luni și vizează toate tehnologiile care folosesc inteligența artificială, inclusiv faimosul CHAT-GPT.
Faceți cunoștință cu Xi Jia-Jia, o chinezoaică virtuală, „angajată” de o mare companie americană să promoveze burgeri pe piața chineză. Astfel de apariții nu mai uimesc pe nimeni în țara asiatică. De altfel, și miliardarul Elon Musk prezice un viitor stălucit tehnologiei „made în China”.
Elon Musk, director-executiv Tesla: „China va avea capacități foarte puternice pe parte de inteligență artificială, asta e predicția mea”.
În aceste condiții, țara asiatică a devenit una dintre primele din lume care reglementează folosirea acestei tehnologii, ce pune în pericol inclusiv controlul exercitat de autorități. Totul este, desigur, îmbrăcat în haina responsabilității.
Angela Zhang, profesor de drept, Universitatea din Hong Kong: „Autoritățile chineze încearcă să se asigure că folosirea și aplicarea inteligenței artificiale se aliniază cu propriul set de principii morale, care pune accent pe stabilitate politică și socială. Guvernul nu a pus povara doar pe umerii furnizorilor de servicii, dar și pe umerii utilizatorilor”.
Beijingul a reglementat, încă din ianuarie, și tehnologiile „Deep-fake”. Cei prinși că au folosit inteligența artificială generativă pentru a comite fraude și a crea știri false, au fost deja anchetați și condamnați.
Kristie Lu Stout, corespondent CNN: „În timp ce China se grăbește să reglementeze industria, unii critici avertizează că e posibil să nu poată evita un dezastru provocat de inteligența artificială”.
Bill Drexel, cercetător asociat pentru Programul Tehnologie și Securitate Națională: „Majoritatea societăților învață din dezastre cum să impună măsuri stricte de securitate în legătură cu tehnologiile avansate, dar Republica Populară Chineză are un soi de mașinărie de propagandă, care îngreunează acest proces. Apare un soi de 'amnezie a dezastrului'”.
Temeri legate de viitorul omenirii în era inteligenței artificiale sunt exprimate peste tot în lume.
Sam Altman, director-executiv OpenAI: „Pe măsură ce sistemele devin foarte, foarte puternice, atenția noastră trebuie să sporească, iar asta are impact la nivel mondial, iar asta cere cooperare globală”.
Mai mulți experți, inclusiv din China, au semnat o petiție care avertizează asupra pericolelor reprezentate de inteligența artificială.