China avertizează dur SUA: Schimbați abordarea, altfel intensificarea tensiunilor va avea ”consecinţe catastrofale”
Statele Unite ar trebui să îşi modifice recentele politici eronate faţă de China, a indicat marţi ministrul de externe chinez Qin Gang, avertizând că tensionarea în continuare a relaţiilor bilaterale va avea ”consecinţe catastrofale”.
Statele Unite sunt angajate în înăbuşirea şi îngrădirea Chinei mai degrabă decât într-o competiţie corectă sau bazată pe reguli, a afirmat Qin într-o conferinţă de presă la Beijing, în marja sesiunii anuale a parlamentului.
Avertisment dur pentru SUA
SUA spun că instituie protecţii pentru relaţiile cu China şi nu caută conflictul, însă, în practică, aceasta înseamnă că Beijingul nu ar trebui să răspundă verbal sau prin acţiuni atunci când este calomniat sau atacat, a afirmat Qin.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Aşa ceva este pur şi simplu imposibil. Dacă Statele Unite nu pun frână, ci continuă să accelereze pe calea greşită, niciun fel de protecţii nu vor împiedica deraierea, care va deveni conflict şi confruntare, şi cine va suporta consecinţele catastrofale?”, a adăugat el.
Potrivit ministrului chinez, percepţia Washingtonului despre Beijing este „serios distorsionată”. SUA consideră China „principalul său rival şi cea mai importantă provocare geostrategică”, iar consecinţa acestei premise este că „politica SUA-China a deviat în întregime de la calea raţională şi sănătoasă”, a afirmat Qin.
Deşi Washingtonul vorbeşte despre competiţie, în realitate doreşte să înăbuşe China în toate domeniile, a notat el.
Diplomatul chinez a făcut apel ca relaţiile dintre cele două superputeri să revină pe calea cea bună, subliniind că aceasta nu este o opţiune, ci o necesitate.
În aceeaşi conferinţă de presă, Qin a spus că o „mână invizibilă” împinge spre o escaladare a războiului din Ucraina, fără a preciza la ce se referă. „Mâna invizibilă foloseşte criza din Ucraina pentru a servi anumitor agende geopolitice”, a afirmat Qin, reiterând apelul Chinei la dialog.
Apropierea lui Xi Jinping de Putin
Potrivit ministrului de externe, China trebuie să facă să avanseze relaţiile cu Rusia întrucât lumea devine tot mai turbulentă. Interacţiunile apropiate între preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin oferă ancora pentru relaţiile sino-ruse, a insistat el.
Qin nu a dat un răspuns concret la întrebarea dacă Xi Jinping va face o vizită în Rusia după sesiunea parlamentară chineză, care va mai dura o săptămână.
Întrebat dacă este posibil ca Rusia şi China să abandoneze dolarul american şi euro în comerţul bilateral, Qin a răspuns că ţările ar trebui să folosească orice monedă este eficientă, sigură şi credibilă.
„Monedele nu ar trebui să fie un as din mânecă pentru sancţiuni unilaterale, cu atât mai puţin o mască pentru bullying sau coerciţie”, a spus el.
Relațiile Chinei cu Europa
Referitor la Europa, Beijingul speră că aceasta „va atinge cu adevărat autonomia strategică”, Qin lăsând să se înţeleagă că Beijingul ar dori ca ţările europene să se distanţeze de SUA.
„Relaţiile China-Europa nu sunt îndreptate împotriva, dependente de sau supuse unor terţe părţi”, a afirmat el.
„China priveşte mereu Europa ca un partener strategic cuprinzător şi sprijină integrarea europeană. Noi sperăm că Europa, trecând prin calvarul războiului din Ucraina, va învăţa din durerea acestuia şi va atinge cu adevărat autonomia strategică şi stabilitatea pe termen lung”, a menţionat el.
„Suntem dornici să lucrăm cu partea europeană pentru a adera la un multilateralism adevărat, respect reciproc şi cooperare win-win, a depăşi toate turbulenţele şi dificultăţile şi a continua să aprofundăm parteneriatul strategic cuprinzător între China şi Europa, astfel încât să injectăm mai multă stabilitate, certitudine şi energie pozitivă într-o lume turbulentă”, a mai spus ministrul de externe în conferinţa de presă.