Ce vor să facă cercetătorii chinezi pe faţa nevăzută a Lunii
China a lansat un modul de explorare care urmează să aselenizeze pe faţa nevăzută a Lunii, o premieră mondială care ilustrează ambiţiile spaţiale ale Beijingului, relatează AFP şi dpa.
Vehiculul numit Chang'e-4 - după numele zeiţei Lunii din mitologia chineză - a fost ridicat de la sol de o rachetă de tip Long March 3B din centrul de lansare de la Xichang (sud-vest) cu puţin înainte de zorii zilei de sâmbătă, potrivit Xinhua.
Este începutul unui lung periplu pentru dispozitivul chinezesc, care va aseleniza în jurul Anului Nou, urmând să parcurgă această parte încă neexplorată a Lunii şi să desfăşoare aici experimente ştiinţifice. Printre cele 10 experimente științifice se numără și plantarea de cartofi și de alte semințe, relatează Sky News.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Spre deosebire de faţa mai apropiată de Terra, care este mereu întoarsă spre Pământ, nicio sondă sau modul de explorare nu a atins vreodată suprafaţa celeilalte părţi. Această parte nevăzută este muntoasă şi accidentată, presărată de cratere, în timp ce faţa vizibilă prezintă numeroase suprafeţe plane pentru aselenizare.
Cea mai mare provocare va fi realizarea de comunicaţii cu partea nevăzută a Lunii, la care nu se poate ajunge prin semnal direct şi este invizibilă de pe Terra, a declarat profesorul Ouyang Ziyuan din cadrul Academiei chineze de ştiinţe, cel care conduce Planul chinez de explorare a Lunii. "Vom fi surzi şi orbi", a spus el.
China a lansat în luna mai un satelit numit Queqiao pentru a transmite informaţii între Terra şi modulul de explorare.
Modulul Chang'e-4 transportă seminţe pentru un experiment în cultivarea de legume într-un mediu închis pe suprafaţa lunii. De asemenea, este echipat cu o cameră panoramică şi dispozitive de măsurare.
Primele imagini cu faţa nevăzută a Lunii au fost obţinute de sovietici, în 1959.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!