Cetățenii de rând sunt chemați la arme. Puterea europeană care își formează o armată din civili
Şeful Statului Major al armatei britanice a făcut apel la "antrenarea şi echiparea unei armate a cetăţenilor" în faţa riscurilor de conflict, citând ca exemplu măsurile luate de o serie de ţări europene pentru a se consolida în faţa "ameninţării ruse".
"Trebuie să fim capabili să luptăm şi să câştigăm într-un mod credibil războaie pe uscat" şi nu doar în aer sau pe mare, a afirmat - într-un discurs la Londra - generalul britanic Patrick Sanders, care critică de mult timp reducerile de efective operate în armată britanică.
"Avem nevoie de o armată organizată care să-şi îngroaşe rapid rândurile", a insistat el, subliniind, pe lângă trupele profesioniste, necesitatea de a "pregăti şi echipa o armată de cetăţeni care trebuie să urmeze".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Generalul Patrick Sanders consideră că este "esenţial şi nu doar de dorit" să fie luate "măsuri pregătitoare în vederea plasării societăţilor noastre pe picior de război dacă va fi nevoie".
"Aceasta este o acţiune care trebuie să mobilizeze întreaga naţiune", a subliniat el. "Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă", a declarat generalul britanic, potrivit France Press, citată de Agerpres.
Aceste comentarii intervin în timp ce în curând se vor împlini doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ceea ce a determinat ţările europene să se întrebe dacă sunt pregătite pentru un posibil conflict de amploare.
NATO va demara un mare exercițiu militar
Patrick Sanders a dat exemplul ţărilor din Europa de Est şi de Nord, "care resimt mai puternic apropierea ameninţării ruse, acţionează deja cu prudenţă şi pun bazele unei mobilizări naţionale".
Marea Britanie s-a angajat să îşi majoreze cheltuielile militare la 2,5% din PIB, peste nivelul de 2% stabilit pentru membrii NATO.
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat la jumătatea lunii ianuarie că NATO se confruntă în prezent cu provocări "mai mari ca niciodată" din partea Rusiei, Chinei, Iranului şi Coreei de Nord, avertizând că adversarii Alianţei "sunt mai conectaţi între ei" ca oricând.
Circa 90.000 de soldaţi NATO încep săptămâna aceasta, pentru câteva luni, cel mai important exerciţiu militar organizat de Alianţa Nord-Atlantică de la Războiul Rece.
Aceste manevre, care se vor întinde pe parcursul mai multor luni de la Atlantic până la flancul estic al NATO, vor avea la bază un scenariu de conflict împotriva unui "adversar de dimensiuni comparabile", conform terminologiei Alianţei, care se referă la Rusia fără să o numească, potrivit AFP.