Cetățeni străini reținuți pentru spionaj în Iran. Printre ei ar fi un înalt diplomat britanic
Mai mulți străini au fost reținuți pentru spionaj în Iran, iar printre aceștia s-ar afla și un înalt diplomat britanic. Regatul Unit a dezmințit, însă, informația.
Gărzile Revoluţionare din Iran au reţinut miercuri mai mulţi cetăţeni străini, inclusiv numărul doi al ambasadei Marii Britanii la Teheran. Sunt acuzați de presupuse acte de spionaj, respectiv prelevarea de probe de sol în zone restricţionate, a informat miercuri televiziunea iraniană de stat, citată de Reuters și de Agerpres.
Postul de televiziune nu a precizat dacă persoanele reţinute continuă să se afle în arest.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Aceşti spioni prelevau mostre de pământ în deşertul central al Iranului, unde s-au desfăşurat exerciţiile cu rachete aerospaţiale ale Gărzilor Revoluţionare", conform sursei citate.
Ministerul britanic de externe a negat arestarea unui diplomat britanic în Iran, calificând drept complet false informaţiile difuzate de presa iraniană, transmite joi AFP.
„Informaţiile din presă despre arestarea unui diplomat în Iran sunt complet false", a spus un purtător de cuvânt al ministerului de la Londra.
În imaginile difuzate de televiziunea iraniană apar Giles Whitaker şi familia sa iar diplomatul britanic pare să ia mostre de sol în apropierea unei zone în care avea loc un test de rachetă.
„Whitaker a fost expulzat (din zonă) după ce şi-a cerut scuze", precizează jurnaliștii iranieni.
Una din persoanele reţinute a fost identificată de televiziunea de stat ca fiind soţul ataşatului cultural al Austriei în Iran.
De asemenea, a fost difuzată fotografia unui al treilea cetăţean străin, identificat ca Maciej Walczak, un profesor universitar din Polonia despre care a afirmat că se afla în vizită ca turist. Reportajul a prezentat imagini în care, aparent, Maciej Walczak şi trei colegi colectau mostre de pământ într-o altă zonă, după ce au vizitat Iranul în cadrul unui program de schimburi ştiinţifice. Postul de televiziune a afirmat că activităţile acestora a coincis, de asemenea, cu testarea unei rachete în provincia Kerman din sudul Iranului.
Gărzile Revoluţionare au arestat zeci de cetăţeni cu dublă cetăţenie şi străini în ultimii ani, în mare parte sub acuzaţii de spionaj sau legate de securitate.
Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului au acuzat Iranul că încearcă să obţină concesii din partea altor ţări prin arestări sub astfel de acuzaţii, care ar putea fi fabricate. Autorităţile de la Teheran neagă însă că ar aresta persoane din motive politice.