Centru UE: Există un risc "ridicat" ca sistemele de sănătate din Europa să fie depășite

Ultima actualizare: 12-03-2020 19:17
coronavirus
Shutterstock

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a avertizat joi că există un risc "ridicat" ca sistemele de sănătate din UE şi din Marea Britanie să fie depășite de epidemia de Covid-19.

"Riscul ca capacitatea sistemelor de sănătate să fie depăşită în UE/SEE (Spaţiul Economic European - Islanda, Lichtenstein şi Norvegia) şi în Regatul Unit în următoarele săptămâni este considerat ca ridicat", a menţionat într-un comunicat ECDC, o agenţie a UE cu sediul în Suedia.

Agenţia a făcut apel la statele membre să aplice o serie de măsuri pentru a pune capăt răspândirii virusului, în special plasarea în carantină a purtătorilor confirmaţi sau suspectaţi că prezintă simptome şi interzicerea reuniunilor publice.

De asemenea, ea recomandă instituirea unei distanţe minime de respectat la locul de muncă şi anularea deplasărilor şi a reuniunilor neesenţiale, precum şi luarea de măsuri în şcoli, inclusiv eventuale închideri, potrivit Agerpres.

De asemenea, agenţia a recomandat realizarea unui "cordon sanitar în jurul zonelor rezidenţiale care prezentau niveluri ridicate de transmisie".

În paralel, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a scris pe Twitter că măsurile vizând limitarea propagării virusului sunt "mai mult ca niciodată necesare în întreaga UE".

"Numeroase state au luat deja măsuri de mare anvergură, care au efect asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor noştri şi asupra economiei", a adăugat Stella Kyriakides.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO