Celebră pe internet. O străbunică de 73 de ani îi înfruntă pe jandarmii din Belarus

Ultima actualizare: 05-09-2020 12:34
Nina Baginskaya
Getty

În timp ce protestele de stradă din Belarus continuă, ajungând la a 4-a săptămână, o străbunică de 73 de ani s-a transformat într-un erou mai puțin obișnuit pentru manifestanți, se arată într-un reportaj realizat de jurnaliștii de la BBC News.

Femeia se numește Nina Baginskaya și a devenit cunoscută pe internet după ce a fost filmată în confruntări cu polițiștii din Belarus.

Cu un steag în mână, femeia înainta în fața lor, făcându-i să se dea câțiva pași în spate. „Mă plimb”, le-a spus ea, stârnind râsetele protestatarilor.

”Nu vrea să plece. E un om bolnav. E un psihopat controlat de oamenii de la Moscova”, spune ea despre președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

Vechiul steag al Belarusului a devenit un simbol al protestelor, astfel că, în prezent, poți fi arestat dacă ești văzut ținându-l în mână. În timpul unui protest, un scutier i-a confiscat Ninei steagul. În acel moment, femeia a ripostat și chiar l-a lovit pe unul dintre polițiști.

”Pentru că ești atacat și ți se fură lucrurile, nu spui pur și simplu mulțumesc”, a explicat ea, ulterior.

Acum, oamenii o aplaudă și își fac poze cu ea când o văd pe stradă.

 

Însă nu toată lume este fanul Ninei: ”Ați găsit o babă pe jumătate nebună și vă țineți după ea. Schimbarea ar trebui să fie făcută altfel. Nu există nimeni care să-l înlocuiască pe Lukașenko acum. Pe cine să pui în loc?”, spune o femeie în reportajul BBC News.

Cu toate acestea, Nina nu se consideră un erou: ”Este datoria oricărui om normal. Nu suntem sclavi. Oamenii trebuie să fie liberi”, mai spune ea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO