Ministrul britanic de Externe, despre teroristul aparut in documentarul Channel 4: "Cum Dumnezeu l-am scapat din vedere?"
Britanicii merita raspunsuri din partea serviciilor de securitate dupa ce s-a aflat ca macar doi dintre cei trei teroristi erau cunoscuti autoritatilor pentru ideile lor extremiste.
Nu o spun doar jurnalistii, ci si ministrul de externe, Boris Johnson. Ancheta cu privire la atacul soldat cu 7 morti si zeci de raniti se deruleaza greoi. Toate cele 12 persoane retinute au fost eliberate.
Khuram Shazad Butt, unul dintre autorii atacului de la Londra, a aparut intr-un documentar realizat de o televiziune britanica despre jihadistii din Marea Britanie. Purta un steag al gruparii Stat Islamic, intr-un parc londonez. A fost filmat, de asemenea, in compania unor predicatori extremisti. Teroristul avea 27 de ani si locuia la Londra, in cartierul Barking. Abu, cum ii spuneau apropiatii, era cetatean britanic nascut in Pakistan. Pe cand era copil, parintii au emigrat in Anglia si au solicitat azil. Khuram a urmat studii de management, a lucrat recent la metroul din Londra si la un fast-food. Era casatorit si avea doi copii mici.
Un cunoscut a fost alarmat de obsesia lui Khuram pentru islamismul radical si mai ales de faptul ca incerca sa converteasca minori in parc, oferindu-le bomboane. Respectivul amic, dar si mama unuia dintre copii, au alertat autoritatile. Teroristul a ajuns astfel, in 2015, in atentia politiei si a serviciului de informatii MI5, dar nu a fost arestat pentru ca nu existau dovezi ca ar planui un atac.
Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: "Oamenii se intreaba cum Dumnezeu de l-am scapat din vedere pe acest individ? Cum a fost posibil sa apara intr-un reportaj Channel 4 si apoi sa comita asemenea atrocitati, iar asta e o intrebare la care trebuie sa raspunda MI5 si politia."
Rachid Redouane, al doilea atacator identificat, avea 30 de ani si traia in acelasi cartier londonez, Barking. Era de origine marocano-libiana si NU era cunoscut serviciilor de securitate.
Potrivit presei italiene, al treilea terorist de la Londra ar fi fost Youssef Zaghba, nascut in Maroc in 1995, dintr-o familie mixta, marocano-italiana. In 2016, a fost arestat pe aeroportul din Bologna, pe cand voia sa calatoreasca in Siria, via Turcia. Autoritatile italiene i-ar fi avertizat pe britanici in legatura cu el.
Intre timp, a fost facuta publica identitatea altor doua victime. Kirsty Boden, o asistenta medicala de 28 de ani, australianca stabilita la Londra, a fost injunghiata mortal in timp ce incerca sa ajute o alta victime.
Pe de alta parte, sora si prietenii l-au cautat in zadar pe James McMullan prin spitale. Apoi au primit vestea teribila ca un card bancar cu numele lui a fost gasit asupra unei persoane ucise in atac.
Melissa McMullan, sora lui James: "Era un om iubitor, grijuliu, nimeni nu-l va putea vreodata inlocui. Mai erau cateva saptamani si isi lansa afacerea. Sambata a fost una din singurele lui zile libere in foarte multa vreme, asa ca a iesit in oras. Era o persoana atat de buna."
In paralel cu ancheta, autoritatile au amplasat bariere de beton pe Podul Londrei, pentru a-i proteja pe trecatori de noi atacuri cu vehicule folosite ca arma.
Marti la pranz, sub o ploaie mohorata, londonezii au pastrat un moment de reculegre in amintirea nevinovatilor care au fost masacrati sambata noaptea.
Desfasurarea evenimentelor de marti, livetext:
UPDATE 20:00 Unuia dintre cei trei atacatori care au ucis sapte persoane sambata la Londra i-a fost refuzat dreptul de azil in Marea Britanie insa a reusit sa ramana acolo cu ajutorul unui permis de sedere eliberat de Irlanda, a informat marti postul public de televiziune irlandez RTE, relateaza Reuters.
Mass-media irlandeza a informat ca un act de identitate irlandez a fost gasit asupra lui Rachid Redouane, iar premierul Enda Kenny a confirmat ca unul dintre cei trei atacatori a trait o vreme in Irlanda insa nu a atras atentia fortelor de ordine.
Postul de televiziune RTE a relatat, fara a-si mentiona sursele, ca lui Redouane i-a fost refuzat dreptul de azil in Marea Britanie, insa a primit un permis de sedere '4 EU FAM' dupa ce s-a casatorit in Irlanda in 2012, ceea ce i-a permis sa aplice pentru a ramane in Marea Britanie dupa ce va parasi Irlanda.
Irlanda are o zona comuna de calatorie cu Marea Britanie care permite libertatea de circulatie a persoanelor intre cele doua insule, precum si drepturi de sedere, munca si acces la serviciile publice. Irlanda spera sa mentina acest sistem dupa ce Marea Britanie va parasi UE.
Ministerul de Interne britanic si politia irlandeza au refuzat sa faca declaratii in legatura cu informatia oferita de canalul de televiziune public irlandez.
UPDATE 17:35 In 2016, Youssef Zaghba a fost interceptat de agentii de securitate de pe aeroportul din Bologna, Italia, atunci cand s-a apropiat de biroul de check-in pentru un zbor spre Istanbul. Angajatii l-au vazut agitat si l-au intrebat de ce calatoreste spre Turcia, iar el ar fi spus: "O sa fiu un terorist", relateaza publicatia italiana La Repubblica.
Politia a fost chemata, iar acesta nu a primit permisiunea de a se imbarca in avion. Un oficial italian a confirmat pentru The Gurdian ca autoritatile italiene le-au alertat pe cele britanice atunci cand Zaghba s-a mutat la Londra.
UPDATE 16:35 Reprezentantii NHS au anuntat marti dupa-amiaza ca un numar de 15 persoane raman internate in stare critica, ca urmare a ranilor suferite in timpul atentatului de pe London Bridge si din zona Borough Market, transmite BBC.
De asemenea, 32 pacienti primesc in continuare tratament in spitalele londoneze, iar 16 persoane ranite in atentat au fost deja externate.
UPDATE 15:10 Potrivit The Guardian, care citeaza presa din Italia, in telefonul lui Youssef Zaghba au fost gasite filme de propaganda ISIS.
Politia din Marea Britanie cere cetatenilor care au informatii despre cei trei sa sune la numerele de urgenta.
UPDATE 14:01 Politia metropolitana a confirmat pe Twitter ca al treilea terorist este Youssef Zaghba.
UPDATE 13:59 Politia metropolitana a identificat marti o a treia victima a atentatului de pe London Bridge, Kirsty Boden, o australianca in varsta de 28 de ani, relateaza The Guardian.
Boden lucra in sistemul medical si traia la Londra de mai mult timp. Potrivit presei, ea ar fi fost atacata in timp ce incerca sa ajute o alta persoana.
Tanara ar fi originara din Loxton, aflat la 250 de kilometri est de Adelaide, si ar fi studiat pentru a deveni asistenta medicala la Universitatea Flinders, inainte de emigra în Marea Britanie.
#Breaking Family of London Bridge terror attack victim Kirsty Boden say she lost her life as she "ran towards danger" pic.twitter.com/1KOxZyLlMc
— Press Association (@PA) 6 iunie 2017
UPDATE 13:30 Un italian de origine marocana, Youssef Zaghba, ar fi al treilea terorist care a luat parte la masacrul de sambata, de pe London Bridge, scrie presa italiana citata de Daily Telegraph.
Mama sa, care este de origina italiana, ar locui inca la Bologna.
Informatia nu a fost confirmata oficial de autoritati.
Luni, politia britanica a anuntat ca asteapta o confirmare internationala inainte de a divulga identitatea celui de al treilea terorist.
Al treilea atacator de la Londra, Youssef Zaghba, in varsta de 22 de ani, fusese arestat in martie 2016 la Bologna, sub suspiciune de terorism, iar serviciile italiene de informatii au transmis atunci toate datele Marii Britanii, scrie La Repubblica.
Yussef, din mama italiana si tata marocan, ar fi incercat in 2016 sa plece in Turcia. Agentii de la politia de frontiera l-a privit, insa, cu suspiciune, pentru ca avea numai bilet dus si avea cu el numai un rucsac mic. El nu avea nici alte bagaje, nici bani.
Autoritatile l-au retinut, sub suspiciunea ca vrea sa se alature Statului Islamic.
Mama tanarului, care locuieste in continuare la Bologna, a explicat politiei ca acesta i-a spus ca vrea sa mearga la Roma si ca i-a cerut bani de bilet, dar nu a spus niciodata nimic de o plecare in Turcia.
Parchetul a ordonat verificarea telefonului mobil al lui Zaghba, unde au gasit clipuri de propaganda ale ISIS si documente islamiste. Magistratii nu au reusit, insa, sa stranga suficiente dovezi pentru inculparea sa si, tinand cont si de varsta, l-au eliberat.
Numele sau a fost trecut, insa, pe lista cu suspecti de terorism, pentru a fi urmarit.
Cum tanarul isi petrecea majoritatea timpului in Marea Britanie, unde avea rude, autoritatile italiene le-au avertizat pe cele de la Londra in legatura cu suspiciunile.
UPDATE 12:35 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a cerut politiei sa explice cum de nu au luat nicio masura impotriva lui Khuram Butt, desi il aveau in vedere si stiau ca are un comportament suspect.
"Este un lucru pertinent, lumea isi pune aceste intrebari. Sunt sigur ca politia va analiza ceea ce stia, ce a facut si cum puteau face lucrurile diferit", a declarat edilul pentru BBC.
Desi precizeaza ca stie foarte bine ca politia are in vedere sute de potentiali suspecti care sunt supravegheati constant, Sadiq Khan adauga ca "politia trebuie sa raspunda la intrebarile legitime pe care le avem cu totii".
Cele 12 persoane arestate au fost eliberate
Este vorba despre un cetatean britanic, cunoscut de serviciile de securitate pentru ideile extremiste. Al doilea este tot cetatean britanic, insa cu origini marocane sau libiene. Anchetatorii verifica acum identitatea celui de-al treilea individ implicat in atacul soldat cu sapte morti si cel putin 48 de raniti. Intre timp, cele 12 persoane arestate in acest caz au fost eliberate.
Khuram Shazad Butt avea 27 de ani si locuia la Londra, in cartierul Barking. Cunoscut de apropiati drept Abu, era cetatean britanic, nascut in Pakistan. Parintii lui au emigrat in Marea Britanie ca solicitanti de azil pe cand Khuram era copil.
Studiase management si a lucrat recent la metroul din Londra si intr-un restaurant fast-food. Era casatorit si avea doi copii - un bebelus si un baietel de trei ani.
Teroristul a aparut anul trecut intr-un documentar realizat de televiziunea britanica Channel 4 despre jihadistii din Marea Britanie. In imagini poate fi vazut cu un steag al gruparii jihadiste Stat Islamic intr-un parc, in Londra. A fost filmat, de asemenea, in compania unor predicatori islamisti extremisti.
Un amic a devenit ingrijorat de obsesia individului pentru islamismul radical si de faptul ca incerca sa converteasca minori in parc, oferindu-le bomboane.
Acesta si mama unuia dintre copii au alertat autoritatile si Khuram era sub radarul politiei si al MI5, dar nu a fost arestat pentru ca nu erau dovezi cum ca ar planui un atac.
Cel de-al doilea atacator se numeste Rachid Redouane. Avea 30 de ani si traia in acelasi cartier londonez Barking. Era de origine marocana sau libiana si nu era cunoscut serviciilor de securitate. Atacatorul folosea si o identitate falsa.
Potrivit presei britanice, avea asupra lui si un act de identitate irlandez, util, probabil, pentru a le ascunde autoritatilor britanice eventuale deplasari in Siria.
Pe de alta parte, prima victima a carei identitate a fost facuta publica este Christine Archibald, o canadianca de 30 de ani. A lucrat ca asistenta sociala pentru persoanele fara adapost inainte sa vina in Europa ca sa fie alaturi de logodnicul ei.
Pe lista disparutilor se afla si James McMullan. Sora si prietenii lui l-au cautat in zadar prin toate spitalele. Apoi au primit vestea teribila că un card bancar cu numele lui a fost gasit asupra unuia dintre cei morti in atac.
Melissa McMullan, sora lui James: "Era un om iubitor, grijuliu, nimeni nu-l va putea vreodata inlocui. Mai erau cateva saptamani si isi lansa afacerea. Sambata a fost una din singurele lui zile libere in foarte multa vreme, asa ca a iesit in oras. Era o persoana atat de buna."
Luni seara, sute de oameni s-au adunat langa primaria din Londra si Tower Bridge pentru a le aduce un omagiu celor care au pierit in masacrul de sambata seara. Au pastrat un moment de reculegere, iar oficiali, lideri religiosi ori oameni simpli au depus buchete de flori in memoria victimelor.
Sadiq Khan, primarul Londrei: "Londra nu va ingenunchea niciodata in fata extremismului. Ne vom inteti lupta impotriva extremismului si ii vom invinge pe teroristi."
Politia britanica a gasit cocteiluri Molotov in masina atacatorilor de pe London Bridge
Politia britanica a gasit ceea ce par sa fi fost cocteiluri Molotov in spatele masinii folosite de trei militanti pentru a lovi oamenii pe London Bridge, au declarat surse citate sub acoperirea anonimatului de Sky News.
Cel putin 10 sticle pline cu un lichid transparent, care aveau carpe infipte in ele, au fost descoperite in masina inchiriata, iar politia le trateaza ca sticle incendiare.