Cel puțin 73 de oameni au murit brusc, răpuși de o boală misterioasă. Imaginile din satelit arată tot mai multe morminte
Cel puțin 73 de persoane au murit în circumstanțe misterioase în orașul sudanez Al Hilaliya, care este în prezent asediat de gruparea paramilitară Forța de Suport Rapid (RSF).
Uniunea Medicală Sudaneză a transmis că o cauză a morții rămâne neclară, deși cei afectați au prezentat simptome de diaree severă, copleșind spitalul local. Un rezident a raportat că trei dintre membrii familiei sale au murit din cauza aceleiași boli, scrie vineri Novinite, care citează Reuters.
Orașul Al Hilaliya este una dintre numeroasele așezări din statul El Gezira, din estul Sudanului, care au fost afectate de violențe recente.
Această creștere a tulburărilor vine după dezertarea unui comandant superior de la Poliția de Frontieră Sudaneză (SBP) la armata guvernamentală, care a declanșat atacuri de răzbunare ce au dus la strămutarea a peste 135.000 de persoane.
Conflictul în curs între armata guvernamentală și SBP a contribuit la ceea ce este acum considerată cea mai mare criză umanitară din lume, cu strămutarea a peste 11 milioane de oameni.
Imaginile din satelit arată o creștere semnificativă a numărului de înmormântări
Martorii au raportat că piețele și depozitele din Al Hilaliya au fost jefuite, iar cei care încearcă să fugă din oraș sunt obligați să plătească sume mari de bani către RSF la punctele lor de control. Asediul a început pe 29 octombrie, în urma unui atac RSF asupra orașului, care a ucis cinci oameni și i-a prins pe rezidenții rămași în trei moschei.
Imaginile din satelit de la Laboratorul Umanitar Yale arată o creștere semnificativă a numărului de înmormântări în mai multe orașe din El Gezira, de când atacurile s-au intensificat. Imaginile înfățișează și incendii larg răspândite pe terenurile agricole din zonă.
Al Hilaliya, anterior un centru comercial stabil cu o populație de aproximativ 50.000 de locuitori, este acum grav afectat. Mulți dintre locuitorii săi părăsiseră deja alte zone de conflict și acum găzduiește familia comandantului care a dezertat Abuagla Keikal, despre care localnicii cred că se află în spatele asediului.