Cel puţin 35 de persoane, decedate de la începutul manifestaţiilor în Iran
Cel puţin 35 de civili au fost ucişi în Iran în ultima săptămână, de la debutul manifestaţiilor reprimate de forţele de securitate şi izbucnite după decesul unei femei tinere după arestarea sa de către poliţie.
„Televiziunea de stat a anunţat vineri seară că numărul persoanelor decedate în timpul recentelor revolte din ţară a trecut de 35, potrivit statisticilor neoficiale”, a anunţat Borna News, o agenţie de presă legată de Ministerul Sporturilor iranian, relatează Agerpres.
Precedentul bilanţ oficial era de 11 morţi, dintre care şapte manifestanţi şi patru membri ai forţelor de securitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autorităţile iraniene au arestat 739 de persoane, printre care 60 de femei, în nordul ţării, sub acuzaţia de participare la manifestaţiile izbucnite în urmă cu o săptămână, a anunţat sâmbătă agenţia de presă Tasnim.
Arestările au avut loc în provincia Guilan, potrivit comandantului poliţiei locale, generalul Azizollah Maleki.
Pe de altă parte, preşedintele Ebrahim Raisi a declarat sâmbătă că Iranul trebuie să „acţioneze decisiv contra celor care se opun securităţii şi ordinii din ţară”.
În Iran, cei care încalcă sharia, legea islamică, se expun la amenzi sau chiar arestare, dar în ultimele luni militanţi civici le-au încurajat pe femei să renunţe la văl, în pofida campaniei autorităţilor împotriva „comportamentelor imorale”. Conform unor informaţii care au circulat online, Amini a fost arestată pentru că vălul nu stătea perfect pe cap şi erau vizibile câteva fire de păr.
Regulile stricte ale portului islamic pentru femei, în vigoare de la revoluţia islamică din 1979, sunt totuşi în mare parte ignorate, mai ales în marile oraşe, spre nemulţumirea politicienilor ultraconservatori.