Cel mai important lacas crestin, in pericol. Ce se intampla cu Biserica Sfantului Mormant

Ultima actualizare: 15-11-2012 06:44
Biserica Sfantului Mormant, Ierusalim

Un inalt prelat de la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim a anuntat ca fondurile institutiei au fost blocate de autoritatile israeliene, din cauza unei neintelegri, privind o factura neplatita la utilitati.

Preotul ortodox Isidoros Fakitsas spune ca in prezent, biserica nu poate plati salarii sau facturi, din aceasta cauza, scrie Fox News.

Conducerea lacasului de cult se gandeste la o forma inedita de protest in urma acestei decizii: sa inchida biserica timp de o zi intreaga.

Conturile institutiei au fost blocate in urma cu 2 saptamani si deja este pe rol in proces intre Biserica Sfantului Mormant si compania care furnizeaza apa.

Fatiksas spune ca o solutie ar fi deschiderea unui alt cont bancar. Lacacul de cult a fost dintotdeauna scutit de la plata facturii la apa, pana in urma cu cativa ani, cand o companie israeliana a inceput sa ceara achitarea datoriilor, care in prezent se ridica la 2,3 milioane de dolari.

Fiecare cult crestin din sfantul lacas si-ar fi platit factura, insa aceasta datorie a fost uitata, declara prelatul.

In prezent, din cauza blocarii conturilor, biserica nu poate plati salariile a 500 de preoti, a 2.000 de profesori si functionarea a 30 de scoli crestine din Iordania si Cisiordania.

Avand in vedere importanta deosebita a acestei biserici, ministerul israelian al turismului va media conflictul dintre cele 2 parti. O situatie similara a avut loc si in 2010, cand primaria Ierusalimului a amenintat ca va opri alimentarea cu apa din cauza neachitatii facturilor.

Biserica Sfantului Mormant se afla pe locul unde crestinii cred ca a fost rastignit si ingropat Iisus Hristos. Cladirea a fost construita in anul 325, la ordinul imparatului Constantin, pe locul unde se afla un templu pagan inchinat Afroditei.

In anul 1009, biserica initiala a fost distrusa complet, la ordinul califului Al-Hakim bi-Amr Allah, iar cladirea a fost reconstruita in 1048. In decursul anilor au avut loc redecorari si extinderi ale cladirii, iar forma actuala dateaza din anul 1870.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO