Cel mai nou membru în cercul condus de Vladimir Putin și Xi Jinping. Cum vor să detroneze SUA
Un grup de țări eurasiatice condus de China și Rusia pentru a promova viziunea liderilor asupra unei ordini mondiale alternative este pregătit să se extindă săptămâna aceasta, cu un aliat rus care a sprijinit în mod deschis războiul împotriva Ucrainei.
Admiterea așteptată a Belarusului în Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) la summitul anual al liderilor de la Astana, Kazahstan, reprezintă un alt efort al Beijingului și al Moscovei de a transforma gruparea dintr-un bloc de securitate regională într-o contrapondere geopolitică la instituțiile occidentale conduse de Statele Unite și aliații săi.
Belarus, care a ajutat Rusia să lanseze invazia din 2022 în Ucraina, va deveni cel mai recent stat autoritar care se alătură clubului, după ce Iranul a devenit membru cu drepturi depline anul trecut.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Liderul chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au sosit la Astana pentru summitul care începe miercuri, în ceea ce va fi a doua lor întâlnire din acest an. Prim-ministrul indian Narendra Modi, liderul celei mai mari democrații din lume, nu participă la eveniment, ceea ce denotă neliniștea unora dintre membri cu privire la direcția în care se îndreaptă SCO (Organizația pentru Cooperare de la Shanghai).
Înființată în 2001 de China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan pentru a combate terorismul și a promova securitatea frontierelor, SCO s-a dezvoltat în ultimii ani în conformitate cu ambiția comună a Beijingului și Moscovei de a contracara ceea ce ele consideră a fi „hegemonia" SUA și de a remodela sistemul internațional în favoarea lor.
În 2017, blocul a suferit prima sa extindere pentru a primi India și Pakistanul. După adăugarea Belarusului, grupul se va mândri cu 10 membri, reprezentând peste 40 % din populația lumii și aproximativ un sfert din economia mondială. De asemenea, are două state observatoare, Afganistan și Mongolia, și mai mult de o duzină de „parteneri de dialog”, de la Myanmar la Turcia și statele arabe.
Extinderea SCO are loc după ce un alt bloc condus de China și Rusia, grupul BRICS al principalelor economii emergente, și-a dublat numărul de membri și și-a extins în mod semnificativ sfera de acțiune globală anul trecut.
Ambiții în creștere
Odată cu creșterea vizibilității internaționale și a ponderii economice, SCO și-a extins și ambițiile geopolitice.
Admiterea așteptată a Belarusului, care se învecinează cu Uniunea Europeană, "evidențiază cu adevărat modul în care misiunea OCS s-a schimbat în ultimii câțiva ani", a declarat Eva Seiwert, expert în politica externă a Chinei la Mercator Institute for China Studies (MERICS) din Berlin.
„Spre deosebire de Iran, aderarea Belarusului nu oferă prea multe beneficii, cum ar fi cooperarea economică sau de securitate. Și de aceea susțin că este mai mult o mișcare geopolitică", a spus ea.
Cu Rusia aflată în al treilea an al războiului său împotriva Ucrainei, OCS a devenit o cale diplomatică crucială pentru Putin, precum și o platformă pentru a demonstra că nu este izolat pe plan internațional.
Pe măsură ce relațiile Chinei cu SUA au scăzut vertiginos, Beijingul este acum mai puțin îngrijorat de faptul că SCO este considerată o organizație anti-occidentală - o percepție care s-a adâncit după admiterea Iranului, a declarat Seiwert.
„Ei doresc ca SCO să fie percepută ca un bloc major care nu mai poate fi ignorat. Odată cu aderarea tuturor acestor țări, China și Rusia (doresc să demonstreze că) ambele au o mulțime de susținători pentru viziunile lor asupra lumii", a spus ea.
Iar în această viziune comună asupra lumii, SUA nu au loc în Eurasia.
Într-o întâlnire cu înalți oficiali ai Ministerului său de Externe, luna trecută, Putin a prezentat o viziune de viitor pentru „un nou sistem de garanții bilaterale și multilaterale de securitate colectivă în Eurasia", cu ajutorul organizațiilor existente, cum ar fi OCS și un obiectiv pe termen lung de „eliminare treptată a prezenței militare a puterilor externe în regiunea eurasiatică".
„În timpul vizitei mele recente în China, președintele Xi Jinping și cu mine am discutat această problemă. S-a observat că propunerea rusă nu este contradictorie, ci mai degrabă completează și se aliniază la principiile de bază ale inițiativei chineze de securitate globală", a declarat Putin, care a vizitat Beijingul în luna mai.
Această viziune de ansamblu asupra unui viitor alternativ va fi „mesajul principal” pentru China și Rusia în urma acestui summit SCO, a declarat Bates Gill, senior fellow la Biroul Național de Cercetare Asiatică.
Dar aderarea Belarusului creează, de asemenea, mari semne de întrebare care vor plana asupra organizației, a spus Gill.
„Aceasta creează tot felul de probleme și noi întrebări cu privire la reputația, legitimitatea și mandatul organizației, având în vedere natura regimului din Belarus și sprijinul său pentru încălcarea flagrantă a dreptului internațional de către Rusia și invazia Ucrainei", a spus el.
„În mod clar, OCS poate tolera regimurile autoritare, dar pentru mandatul organizației, aceasta diversifică și diluează și mai mult obiectivul său inițial, care trebuia să fie Asia Centrală", spune acesta.
Orientarea anti-occidentală
Extinderea blocului nu a venit fără fricțiuni - în special cu admiterea rivalilor înverșunați India și Pakistan - în timp ce tensiunile dintre Beijing și New Delhi s-au aprins, de asemenea, în ultimii ani, în urma confruntărilor mortale de la granița lor disputată din Himalaya.
Orientarea din ce în ce mai anti-occidentală a grupării, ca urmare a îmbrățișării Iranului și acum a Belarusului, a alimentat, de asemenea, neliniștea în rândul membrilor care doresc să păstreze relații bune cu Occidentul, inclusiv fostele state sovietice din Asia Centrală.
„În unele privințe, acest lucru pune statele din Asia Centrală într-o poziție foarte incomodă. Acestea urmăresc ceea ce le place să numească diplomație multitraiectorie. Ele nu doresc să se angajeze să trateze doar cu o singură putere majoră, precum Rusia sau China", a declarat Gill.
Gill, care a vizitat Asia Centrală în aprilie și mai, a declarat că există o ambivalență în capitalele regionale cu privire la viitorul OCS.
India pare să își piardă interesul
Anul trecut, India a găzduit summitul virtual - un aranjament discret care i-a permis lui Modi să evite optica primirii lui Putin și Xi la New Delhi, în timp ce acesta căuta legături mai strânse cu SUA.
Anul acesta, proaspăt învestit pentru al treilea mandat consecutiv, liderul indian nu participă la summitul de la Astana - în ciuda informațiilor din presa rusă de stat potrivit cărora va vizita Kremlinul săptămâna viitoare.
„Acest lucru ne spune că el nu vede SCO drept cel mai eficient canal prin care să urmărească interesele indiene în această parte a lumii", a declarat Gill, conform CNN.
Chiar și China, principalul motor al extinderii OCS, caută o modalitate mai directă de a se angaja cu Asia Centrală - fără implicarea Rusiei.
Anul trecut, cinci lideri din regiune au primit o primire fastuoasă la summitul inaugural China-Asia Centrală din orașul chinez Xi'an, punctul de plecare al vechiului drum comercial Drumul Mătăsii, care a legat China imperială de civilizațiile din vestul său în urmă cu peste un mileniu. În martie, un secretariat permanent pentru mecanismul China-Asia Centrală a fost înființat în același oraș.
Și în timp ce China și Rusia aspiră să prezinte SCO ca o contrapondere la instituțiile conduse de SUA, acesta rămâne un bloc mult mai slab și mai puțin coeziv în comparație cu NATO, Uniunea Europeană sau Grupul celor șapte națiuni.
„Având în vedere extinderea numărului de membri cu India, Pakistan, Iran și Belarus, organizația va semăna și mai puțin cu o alianță sau o grupare comună angajată și mai mult cu o organizație de tip viziune strategică ... reprezentativă pentru o identitate eurasiatică", a declarat Gill.
După summitul de la Astana, China urmează să preia președinția rotativă a OCS pentru un an.
Seiwert, expertul de la MERICS, a declarat că Beijingul va depune eforturi pentru a găsi mai multe puncte comune între statele membre.
„Pentru China, este important ca SCO să nu eșueze, să fie percepută ca un succes. Cred că sunt, de asemenea, conștienți de toate dificultățile care au apărut cu toate aceste expansiuni diferite. Dacă continuă să se extindă - dacă Rusia și China continuă să o împingă să se extindă - atunci cred că relevanța sa regională va scădea cu adevărat", a spus ea.