"Cel mai detestat om din America" a fost găsit vinovat și riscă 20 de ani de închisoare
Antreprenorul american, Martin Shkreli, a fost găsit vinovat la trei dintre cele opt capete de acuzare, printre care fraudă şi deturnare de fonduri, relatează BBC.
Urat de milioane de americani după ce a crescut considerabil preţul unui medicament anti-HIV în septembrie 2015 Martin Shkreli ar putea primi 20 de ani de închisoare. Sentinţa în acest caz urmează să fie pronunţată. După ce a fost găsit vinovat, Shkreli a făcut o scurtă declaraţie de presă.
”Aceasta a fost o vânătoare de vrăjitoare uriaşă şi poate că au găsit un-două cozi de mătură, însă până la urmă am fost achitat de cele mai importante acuzaţii în acest caz”, a spus el.
Shkreli a fost acuzat că s-a folosit de două fonduri speculative pentru a comite fraudă. Acesta s-a folosit în mod ilegal de compania farmaceutică pe Retrophin, înființată de el, pentru a rambursa investitorii fraudaţi.
Martin Shkreli a fost supranumit de BBC ”cel mai detestat om din America”, în septembrie 2015. Aflat pe atunci la conducerea laboratorului farmaceutic Turing Pharmaceuticals LLC, Martin Shkreli a crescut preţul pentru Daraprim, un medicament utilizat împotriva malariei şi de anumiţi pacienţi diagnosticaţi cu HIV, de la 13,5 dolari per pastilă la 750 de dolari per pastilă.
Câţiva adolescenţi australieni, împreună cu cercetătorii de la Universitatea din Sidney, au demonstrat cât de mici sunt costurile pentru a produce medicamentul.
Daraprim este unul dintre medicamentele principale pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este folosit pentru a vindecă atât malaria, cât şi oamenii infectaţi cu HIV.
Deşi este ieftin în multe ţări, în SUA preţul a crescut peste noapte de la 12 euro o pastilă, la peste 700 de euro.
În decembrie 2015, întreprinzătorul american a fost inculpat într-un alt proces, fiind acuzat de fraudă şi deturnare de fonduri.