Eliberarea turistilor rapiti in Egipt ramane un mister


Ultimul update: Joi 07 Iunie 2012 23:41
Data publicarii: Luni 29 Septembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri externe

Cotidianul Bild si agentia Ansa sustin  ca eliberarea ostaticilor a fost lipsita de violenta. Se pare ca de teama unui asalt iminent, rapitorii i-au abandonat pe ostatici si au fugit.
Asa ca n-a mai fost nevoie de interventia trupelor de comando.


Cu totul ala este pozitia autoritatilor egiptene. Acestea sustin ca,  in timp ce rapitorii asteptau sa primeasca valiza cu sase milioane de euro, un comando a patruns pe teritoriul Ciadului, la granita dintre Sudan si Egipt. 

Odata ajunsi in tabara din Sahara, ofiterii serviciilor secrete i-au lichidat pe cei mai multi dintre banditii care acum zece zile au luat ostatici pe cativa italieni, germani, egipteni, dar si pe romanca Oana Irina Kalis. 

Promisiunile ca statul german va plati rascumpararea si ca nu se va interveni in forta au fost menite doar sa-i calmeze pe rapitori si sa nu pericliteze viata celor 19 ostatici. La cateva minute de la anuntul televiziunii egiptene, ministrul italian de externe a confirmat: cei 19 au fost eliberati. Dupa cateva minute, Frattini a multumit Egiptului, serviciilor secrete si comando-urilor italiene.

Astfel, ministrul italian de externe, Franco Frattini, a negat luni ca ar fi fost platita vreo rascumparare pentru eliberarea turistilor rapiti in Egipt, mentionand rolul jucat de fortele speciale si de serviciile secrete italiene. 

Actiunea din tabara asezata in desertul din Ciad ramane una invaluita in mister. Cel putin doua servicii secrete au actionat in zona. Ce rol au avut ofiterii germani sau cei romani nu stie nimeni. Cu toate acestea, autoritatile din Ciad neaga faptul ca operatiunile de eliberare ar fi avut loc pe teritoriul sau.

La randul sau, oficialii sudanezi au o alta varianta privind eliberarea. Astfel, Sudanul a anuntat ca turistii ar fi fost abandonati de rapitori.

Cei cinci italieni, cinci germani, romanca si cei opt ghizi egipteni au trecut granita cu masinile. De-acolo cu elicopterul si cu un avion militar au ajuns la Cairo. Germanii si romanca de 33 de ani vor pleca spre Frankfurt. Oana si sotul sau Christoph sunt stabiliti de ani de zile langa Heidelberg.

In Sahara au ramas numai cadavrele rapitorilor. Patru dintre ei au fost ucisi inca de duminica, cand sudanezii le-au interceptat o masina printre dune. Printre ei se afla si seful bandei.

In cele zece zile, cat au trecut din momentul in care au fost rapiti, cei 19 ostatici au fost dusi de la Jebel al Uainat, in Egipt, apoi in Sudan. Libia a fost initial un punct de tranzit, pentru ca in final Ciadul sa devina tabara de baza.

Oana Irina Kalis, romanca aflata in grupul celor rapiti, este intr-o stare de sanatate buna, conform Ministerului Afacerilor Externe.

Turistii germani si italieni sunt asteptati sa se intoarca acasa marti. Si la Iasi, familia Oanei este in plina sarbatoare.

Armata sudaneza a atacat rapitorii turistilor din Egipt!
Turistii rapiti in Egipt nu se afla in Libia
Ministerul sudanez de Externe confirma ca cei 19 ostatici sunt in Libia
VIDEO PROTVPLUS.RO