CEDO a condamnat Austria pentru atingere adusă libertăţii de exprimare a unui cotidian
CEDO a condamnat Austria pentru încălcarea libertăţii de exprimare, după ce editorul cotidianului Der Standard a fost constrâns să dezvăluie datele personale ale autorilor comentariilor de sub un articol publicat online, informează AFP.
Cazul se referă la comentarii ce vizau responsabili ai Partidului Libertăţii din Austria (FPO, extrema dreaptă) şi ai unui partid regional. Aceste comentarii îi asociau „corupţiei sau mişcării neonaziste", notează Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-un comunicat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Partidele politice au cerut cotidianului să dezvăluie datele cu privire la autorii comentariilor, pentru „a-i putea ataca în cadrul unui proces civil sau penal".
Deşi Der Standard a suprimat comentariile incriminate şi a refuzat iniţial să divulge datele utilizatorului, publicaţia a fost constrânsă să o facă de către Curtea Supremă a Austriei.
În hotărârea sa, Curtea Europeană apreciază că justiţia austriacă „nu a pus în balanţă" interesele responsabililor politici cu cele ale cotidianului Der Standard „de a menţine anonimatul acestor utilizatori, în vederea favorizării unui liber schimb de idei şi informaţii".
Prin urmare, CEDO a condamnat Austria, apreciind că deciziile Curţii Supreme austriece „nu erau necesare într-o societate democratică", Viena urmând să plătească cotidianului 17.000 de euro "costuri şi cheltuieli" de judecată.
Judecătorii europeni au subliniat totodată că „datele autorilor de comentarii nu sunt acoperite de protecţia surselor jurnalistice" şi că „nu există un drept absolut la anonimat online".
CEDO, cu sediul la Strasbourg, este organismul însărcinat să dea un răspuns judiciar la încălcările Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ratificată de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.