Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Polonia pentru discriminarea unei mame homosexuale
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat, joi, Polonia pentru că a retras custodia copiilor unei mame care a început o relaţie cu o altă femeie după ce a divorţat de soţul ei, informează France Presse, citată de Agerpres.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, braţul judiciar al Consiliului Europei, a fost sesizată de o poloneză care a contestat pierderea custodiei celor patru copii ai săi.
Reclamantei i s-a acordat iniţial custodia după un "divorţ amiabil" în 2005. Ulterior, un tribunal polonez i-a retras custodia copiilor săi. Instanţa şi-a bazat decizia pe o evaluare în care mama a fost întrebată dacă este homosexuală şi dacă a avut relaţii sexuale cu noua ei parteneră.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-o altă procedură, în care a fost implicat doar cel mai mic copil, instanţa a refuzat să îl plaseze cu mama sa, invocând "rolul mai important al tatălui de a oferi un model masculin" pentru copil.
Judecătorii europeni au constatat că "orientarea sexuală a reclamantei şi relaţia sa cu o altă femeie s-au aflat în mod constant în centrul deliberărilor şi au fost omniprezente în fiecare etapă a procedurilor judiciare". Majoritatea a concluzionat că, din cauza "orientării sexuale" a mamei, a existat "un tratament inegal între reclamant şi orice alt părinte".
Curtea a considerat că această discriminare a constituit o încălcare a articolelor 8 şi 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă privată şi, respectiv, interzicerea discriminării.
Prin urmare, Polonia a fost obligată să plătească 10.000 de euro reclamantei pentru "daune morale".
Judecătorul polonez a emis o "opinie divergentă".
Cu sediul la Strasbourg, CEDO monitorizează respectarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care a fost semnată de 47 de state membre ale Consiliului Europei.