Cecenii mai puțin cunoscuți: Luptă pentru Ucraina ascunzându-și identitatea de frica represaliilor asupra familiilor
Când vine vorba despre cecenii din Ucraina avem tendința de a ne gândi la Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, dar există și o categorie mai puțin cunoscută: cecenii care luptă pentru țara lui Volodomir Zelenski.
Este vorba despre batalionul Djohar Dudaev, denumit după numele celui care a condus lupta pentru independența față de Rusia până când a fost asasinat în 1996. Batalionul luptă în Ucraina încă din 2014.
Cu acești bărbați au stat de vorba cei de la Kiev Independent, care precizează că în biroul lor ser află două steaguri, cel al Ucrainei și cel al “Republicii Cecene Icikeria”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Cecenia şi-a pierdut fiii nobilii aici – luptau pentru Ucraina”, a spus unul dintre luptătorii ceceni, căruia i s-a atribuit numele de Thor, după ce au cerut ca adevăratele identități să fie ascunse, pentru a evita represaliile faţă de familiile lor rămase acasă.
Thor are peste 40 de ani și luptă pentru Ucraina de peste opt ani. „Am văzut totul”, spune el.
Se lovesc de prejudecățile față de ceceni
Dar în ciuda faptului că acest batalion apără Ucraina și au murit mulți dintre ei, prejudecățile împotriva cecenilor din Ucraina rămân o problemă.
Membrii batalionului sunt mai puțin cunoscuți decât alți ceceni care luptă în Ucraina și care sunt cunoscuți drept “kadîroviți”, numiți astfel după liderul Ramzan Kadîrov. Aceștia din urmă luptă alături de Rusia și sunt extrem de nemiloși, notează sursa citată. Multe rapoarte sugerează că au participat la uciderea în masă a civililor în timpul ocupației Bucea și a altor orașe din jurul Kievului, în primăvară.
Tocmai din cauza acestora, oamenii din Ucraina adesea nu au încredere în cecenii din batalionul Djohar Dudaev.
„Din păcate, propaganda rusă a avut un impact puternic asupra psihicului oamenilor din Ucraina”, a spus Thor. „Mulți oameni se așteaptă la agresivitate din partea noastră și cred că suntem un fel de barbari”, a punctat el.
Membrii batalionului Djohar Dudaev s-au legat, totuși, de Ucraina și de poporul ei.
„Președintele nostru este (Volodimir) Zelenski, iar comandantul nostru șef este (Valeri) Zalujnîi”, a spus Maga, un alt soldat din batalion. „Și ceea ce facem acum împreună, preluând Izium, eliberând Lîman – dovedim că Ucraina este a doua armată din lume. Ucraina a crescut și se mișcă în direcția bună”, a continuat el.
„Este Iadul acolo – există lupte feroce acolo în fiecare zi”
Maga, în vârstă de 29 de ani, a început să lupte alături de forțele ucrainene încă din 2016, când războiul a fost localizat de-a lungul liniilor frontale ale regiunilor parțial ocupate Donețk și Lugansk.
Când Rusia a lansat o invazie la scară largă pe 24 februarie, el a luat parte la activități de sabotaj și recunoaștere pentru a ajuta la oprirea încercărilor Rusiei de a ocupa Kievul din partea de nord.
O parte a batalionului se află acum desfășurată lângă Bakhmut din regiunea Donețk, scena unor lupte intense. „Este Iadul acolo – există lupte feroce în fiecare zi”, spunea Volodomir Zelenski despre luptele aflate în desfășurare lângă Bakhmut.
La rândul său, Thor a luptat în bătălia istovitoare de la Debalțeve din 2015, când forțele ucrainene au fost copleșite de armata rusă, inclusiv de mercenari din Grupul Wagner. Isa Munayev, un comandant care a luptat în războaiele cecene și a trăit în exil în Danemarca înainte de 2014, a fost ucis în bătălia de la Debalțeve. El a fost fondatorul batalionului, iar după moartea sa este condus de Adam Osmayev.