Cecenii lui Kadîrov și pro-rușii din Luhansk susțin că au capturat orașul Lisichansk. Reacția Kievului
Vin informații contradictorii din orașul Lisichansk, din estul Ucrainei.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După zile întregi de lupte intense, unitățile ruse - în frunte cu trupe speciale cecene - ar fi cucerit complet localitatea, ultima care mai era sub controlul ucrainean în regiunea Luhansk.
Kievul neagă că orașul ar fi fost ocupat, deși pe rețelele sociale au apărut imagini cu ceceni și separatiști care se plimbă nestingheriți pe străzi.
Cecenii lui Kadîrov și separatiștii din Luhansk au fost primii care au anunțat că orașul Lisichansk a fost cucerit de armata rusă. S-au fotografiat în centrul orașului și au ridicat steagul sovietic al victoriei pe clădirea primăriei.
Dimintri Arestovici, consilierul președintelui Zelenski, a negat că Lisichansk a căzut. În ultimele zile, însă, unitățile ucrainene din zonă s-au retras treptat pe noi linii de apărare, în direcția orașelor Sloviansk și Bahmut.
Succesul rușilor se datorează artileriei, pe care o folosesc ca să distrugă, fără discriminare, toate localitățile din calea lor, spun ucrainenii.
Volodimir Nazarenko, comandant secund al batalionului Svoboda: „Unul sau două tancuri înaintează și își descarcă toate obuzele într-o clădire. Nu se urnesc de acolo până când nu distrug complet clădirea. Asta e tactica, să transforme orașele în deșert pârjolit”.
Lupte crâncene s-au dat pe toată linia frontului, nu doar pentru orașul Lisichansk. Iată-i aici pe soldații ucraineni rezistând asaltului rusesc lângă Avdiivka, în nordul orașului separatist Donețk.
Armele occidentale, de mare ajutor soldaților ucraineni
Armele antitanc furnizate de occidentali sunt de mare ajutor combatanților ucraineni. Cu ele au reușit să distrugă multe blindate rusești. Imagini cu aceste atacuri au ajuns virale pe rețelele sociale.
Pe front au ajuns și obuzierele autopropulsate trimise de statele vestice.
Nu sunt multe, însă au o bătaie mai lungă și le permit ucrainenilor să ia la țintă bazele rusești din spatele frontului și să dispară din zonă înainte ca inamicul să-și dea seama de unde s-a tras. În ultimele zile, mai multe depozite rusești de muniție au sărit în aer, distruse de artileria ucraineană autopropulsată.
În replică, rușii continuă să lanseze rachete imprecise în zonele rezidențiale ale orașelor ucrainene, chiar și împotriva celor care sunt departe în spatele frontului. Sâmbătă, pompierii au intervenit într-un cartier de case din orașul Sumî, în nordul Ucrainei.
Lukașenko acuză Ucraina că a atac Belarusul
La marginea Odesei, echipele de salvare încă mai caută în ruinele unui bloc de locuințe cu 9 etaje, distrus vineri dimineață de trei rachete rusești. Kremlinul susține sus și tare că armata rusă nu atacă ținte civile.
Pe de altă parte, liderul belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat, sâmbătă, fără să aducă dovezi, că Ucraina ar fi lansat mai multe rachete asupra unor ținte din țara sa, dar apărarea antiaeriană le-a interceptat. Principalul aliat al lui Putin a precizat că țara sa nu vrea să intre în război, dar va răspunde dacă e atacată.
Trebuie menționat însă că armata rusă lansează constant bombardamente asupra Ucrainei din baze aflate pe teritoriul belarus.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, Kiev, ramzan kadirov, Lisichansk,
Dată publicare:
03-07-2022 10:09