Cea mai veche casă de șampanie din lume a deschis o sticlă de acum un secol. Ce gust are licoarea descoperită din întâmplare
Casa Ruinart a desfăcut o sticlă de şampanie datată 1926, descoperită într-o pivniţă a reputatului chef francez Paul Bocuse, relatează AFP.
În noiembrie 2021, Maxime Valery, noul somelier şef al restaurantului Paul Bocuse din Collonges-au-Mont-d'Or (centru-est), a realizat un inventar complet al stocurilor de vin, când a descoperit aceste sticle împrăştiate în lăzi distruse de carii de lemn.
"La început mi-am spus: nu este real, văd 1926, mi-am spus că nu este posibil", a povestit tânărul somelier.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a curăţat cu grijă stratul de praf negru şi umed care le acoperea. Sticlele, ţinute mult timp în pivniţa locuinţei reputatului chef francez, situată lângă restaurant, ar fi suferit în urma unei inundaţii după o creştere a apelor râului Saône.
Imagini de la evenimentul de deschidere a sticlei de șampanie veche de un secol pot fi văzute AICI.
Maxime Valery a contactat imediat casa Ruinart pentru o autentificare a sticlelor.
Casa Ruinart este cea mai veche casă de șampanie din lume
O adevărată comoară pentru casa de şampanie, cu siguranţă cea mai veche (1729), însă ale cărei pivniţe au fost golite sub ocupaţia nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pierzându-şi astfel moştenirea.
"Este prima şampanie vintage a casei", a declarat Frédéric Panadotis, şeful pivniţelor Ruinart, care a venit joi să deschidă una dintre preţioasele 18 sticle găsite.
1926 este şi anul naşterii faimosului chef lionez, căruia îi plăcea să strângă sticle cu băutură vechi din această perioadă.
Efervescenţa şampaniei aproape a dispărut, însă Frédéric Panadotis nu-şi ascunde entuziasmul: "Este o sticlă frumoasă", a spus el după prima înghiţitură.
Trei dintre sticlele descoperite vor fi păstrate de restaurantul Bocuse, iar celelalte 14 vor fi depozitate în pivniţele Ruinart.
Sursa: Agerpres
Etichete: deschidere, sampanie, 100 de ani, vechime,
Dată publicare:
26-02-2023 13:07