Roboții au înlocuit chelnerii într-un restaurant din Capitală. A fost doar un experiment care a durat câteva ore.

În Asia și în Statele Unite, în schimb, roboții lucrează deja în hoteluri și restaurante. În America există și tonomate de burgeri, iar în Paris putem savura acum pizza făcută de un robot autonom.

Escu, Amelia și Monica sunt primii roboți din România care au întâmpinat și servit clienți într-un restaurant. Roboții au fost supravegheați în permanență.

Un astfel de robot poate să lucreze la recepție. Întâmpină și conduce clienții spre mese sau pur și simplu oferă informații legate de meniu sau disponibilitatea localului.

Costă între 5.000 și 20.000 de euro. Prețul variază în funcție de interfață, dotări și suprafața pe care trebuie să o acopere. Există, însă, și optiunea de închiriere. Un proprietar de restaurant poate să achite 300 și 800 de euro pe lună, iar prețul include și costurile de întreținere.

Ana Maria Stancu, specialist robotică: "Este foarte important de înțeles că roboții nu vor prelua locurile de muncă din restaurante și în general din industria HoReCa, ci sunt acolo pentru a ajuta mult mai mult angajații în ceea ce fac".

La mare căutare acum sunt, însă, și roboții pentru industria hotelieră. Sunt concepuți în așa fel încât să le livreze clienților tot ce au nevoie. În Asia, roboții sunt o atracție pentru turiști. În unele cazuri, nu doar servirea este făcută de roboți, ci și munca din bucătărie.

În plus, în Statele Unite, a fost inaugurat de curând primul RoboBurger, iar în Paris putem savura deja pizza făcută de un robot. Pazzi este autonom și poate prepara chiar și șapte pizza în același timp.