Cosa Nostra, decapitata de FBI. Vezi istoria familiilor mafiote din NY

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Lovitura dura pentru lumea interlopa din New York. Mai bine spus pentru "Cosa Nostra". Agentii FBI au arestat 127 de persoane, intr-o singura zi, in cea mai mare operatiune anti-mafia, din ultimele sase decenii.

Raidurile in avalansa au vizat sapte familii, care controlau zonele portuare din New York si orasele invecinate. Interlopii ajunsi dupa gratii sunt acuzati de santaj, trafic de droguri si chiar de crima.

Cine a picat in mainile agentilor FBI

Raidurile FBI, la care au participat 800 de agenti si politisti, au vizat cinci familii mafiote din New York - Gambino, Colombo, Bonanno, Genovese si Lucchese (afla mai jos amanunte despre aceasta familii), plus inca doua clanuri - Patriarca si Decavalcante, care operau in statele invecinate.

In mainile agentilor au ajuns de la temuti capi la pungasii care se ocupau efectiv de treburile murdare - batai, intimidari, santaje, jafuri si crime.

Citește și
Carabinieri
Lovitura pentru mafia italiana: 100 de infractori, arestati
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Suntem hotarati sa eradicam amenintarea acestor operatiuni criminale o data pentru totdeauna si sa-i aducem pe membrii clanurilor mafiote, in fata justitiei", a declarat Eric Holder, procuror general.

Langa numele celor arestati apar tot felul de porecle, care la prima vedere starnesc zambete. Cum e cazul lui Vinny "Masina de Spalat". Anchetatorii stiu insa ca semnificatia acestor porecle este de obicei mult mai sinistra, ele pornind de la modul in care mafiotii obisnuiesc sa-si chinuie sau chiar sa-si omoare victimele.

"O parte dintre acuzatii privesc infractiuni "clasice" pentru mafioti, ca eliminarea rivalilor, dar si crime fara niciun sens", explica Holder.

Asa stau lucrurile cu Bobby Vernace, unul dintre sefii clanului Gambino. El a fost acuzat oficial pentru ca, in 1981, a omorat doi oameni intr-un bar pentru ca au varsat bauturile pe masa lui.

"Obiectivul nostru este sa-i prindem si sa-i condamnam pe acesti indivizi, care reprezinta o amenintare la adresa natiunii", a mai spus procurorul general.

Clanurile anihilate acum controlau transporturile navale din trei state: New York, New Jersey si Rhode Island. Potrivit anchetatorilor, mafiotii castigau astfel sute de milioane de dolari anual si au prosperat cata vreme a functionat "legea tacerii" (Omerta). Acum insa...

"In zilele noastre, Omerta, "legea tacerii", este mai mult un mit, decat realitate", a declarat Janice Fedarcyk, director adjunct FBI.

Asa au si reusit anchetatorii sa ajunga la informatii sensibile. Au urmat luni intregi de filaj, interceptari telefonice, infiltrari ale agentilor sub acoperire. Dincolo de succesul celei mai ample operatiuni anti-mafia ramane o singura intrebare: in cat timp vor umple esaloanele inferioare ale sindicatelor crimei, vidul de putere creat acum?

Aici gasesti amanunte despre familiile "Cosa Nostra": Genovese, Gambino, Lucchese, Colombo si Bonanno.

Si presa din SUA relateaza despre aceste arestari. Spre exemplu, New York Times vorbeste despre "cea mai mare actiune de curatire efectuata de autoritati in randul criminalitatii organizate".

Victoriile FBI impotriva mafiei italienesti au inceput in anii '90 cand au fost efectuate arestari celebre precum cea a lui John Gotti, seful clanului Gambino condamnat pentru zeci de crime comandate chiar de el, sau Alphonse D’Arco, capul familiei Lucchese.

Istoria celor cinci clanuri Cosa Nostra

CLANUL GENOVESE

Este una dintre cele cinci familii care controleaza crima organizata din New York in cadrul fenomenului criminalistic national cunoscut sub numele de Cosa Nostra (n.r. Mafia Americana). Familia este cunoscuta si sub pseudonimul de “Ivy League” (n.r. adaptare din limbajul universitar - din “Ivy League” fac parte universitatile de top din SUA, ca Harvard sau Yale) sau “Rolls Royce”. Este rivalizata in numarul de membri doar de Familia Gambino si Chicago Outfit, dar neegalata ca putere. Controleaza mai mult sau mai putin multe dintre familiile mafiote din afara New York-ului si are legaturi cu clanurile mafiote din Patriarca, Buffalo, Syracuse, Albany si Philadelphia.

CLANUL GAMBINO

Parte din cele cinci clanuri care detin controlul crimei organizate din New York, ca si Genovese, Familia Gambino a fost botezata dupa numele lui Carlo Gambino, seful mafiot sub controlul caruia se afla familia in 1963, atunci cand crima organizata a atras pentru prima data atentia opiniei publice. Influenta Clanului Gambino se extinde de la New York si coasta de est pana in California. Printre activitatile ilicite practicate de familie se numara jocurile de noroc, camataria, spalarea de bani, proxenetismul si prostitutia, violarea reglementarilor in constructia de imobile, frauda.

CLANUL LUCCHESE

Parte din Cosa Nostra, Clanul Lucchese a fost contruit de Gaetano “Tommy” Reina in anii ’20. Reina fost capul familiei pana la moartea sa in 1930. In timpul Razboiului Castellammarese (n.r. o lupta sangeroasa pentru preluarea controlului in interiorul Mafiei italiano-american, intre sustinatorii lui Joe “The Boss” Masseria si cei ai lui Salvatore Maranzo), sefia clanului a fost preluata de Gaetano “Tommy” Gagliano, care a condus familia pana la moartea acestuia, in 1951. A fost perioada in care Lucchesse a devenit discreta si pasnica, concentrandu-si activitatile ilicite in Bronx, Manhattan si New Jersey. Puterea a fost preluata apoi de Gaetano “Tommy Brown” Lucchese care a transformat clanul intr-unul dintre cei mai puternici membri ai Comisiei (n.r. Commission – un fel de guvern al Mafiei americane). Lucchese a incheiat un pact cu Carlo Gambino in vederea preluarii controlului crimei organizate in New York.

CLANUL COLOMBO

Cea mai tarana dintre cele cinci familii mafiote care controleaza crima organizata din New York. Cunoscuta initial sub numele de Clanul Profaci, bazele familiei au fost puse in 1928 de Joseph “The Olive King” Profaci (n.r. Joseph “Regele maslinelor” Profaci). Familia a trecut de atunci prin trei razboaie interne. Primul, in anii ’50, cand Crazy Joe Gallo (n.r. Joe Gallo cel Nebun) s-a ridicat impotriva sefului Joe Profaci pentru ca cerea tribut prea mare. Conflictul s-a stins la inceputul anilor ’60, cand Crazy Joe a fost arestat, iar Joe Profaci a murit de cancer. Sefia a fost preluata de Joseph “Joe C.” Colombo, ucis in 1971 de Crazy Joe. Este startul celui de-al doilea razboi in sanul clanului, care s-a terminat cu asasinarea lui Crazy Joe Gallo de catre sustinatorii lui Colombo, condusi de Carmine Persico. Dupa doua decenii de pace, al treilea razboi a izbucnit in 1991, cand Victor Orena a subminat puterea capului Carmine Persico, aflat in inchisoare. S-a incheiat in 1993, dupa moartea a 12 lideri mafioti si arestul lui Orena.

CLANUL BONANNO

Fondata si numita dupa Joseph Bonanno, a fost prima familie exclusa din Comisie (a doua a fost Colombo, in anii ’90), pentru trafic de heroina si lupte continue in interiorul clanului pentru preluarea puterii. Dupa, conducere a fost preluata de Carmine Galante, omorat la ordinul lui Philiph Rastelli, aflat in inchisoare. De numele Clanului Bonnano se leaga si doua evenimente-cheie in istoria Mafiei. Primul, in 1981, cand capii familiei au aflat ca un agent FBI, care isi spunea Donnie Brasco, s-a infiltrat in randurile lor. Al doilea, in 2004, cand Joseph Massino, care i-a redat familiei gloria pierduta si a determinat reprimirea ei in Comisie, a devenit primul lider mafiot din istorie, devenit informator FBI.

Clanurile mafiote newyorkeze au inspirat filme de Oscar

Istoria celor "Cinci Familii" newyorkeze a inspirat mai multe filme de Oscar.

TRILOGIA THE GODFATHER

Cine nu a auzit de “Nasul” (n.r. "The Godfather")?!? Cartea scrisa de Mario Puzo si publicata in 1969 a inspirat o serie de trei filme celebre, dintre care primele doua sunt considerate a fi unele dintre cele mai bune productii ale tuturor timpurilor.

Romanul il are in centru pe Don Vito Corleone, capul unei familii originare din Sicilia, care face legea in New York, dupa al Doilea Razboi Mondial.

Titlul cartii a creat cele mai multe controverse. S-a speculat ca Mario Puzo a dat peste denumirea de “nas”, ca sef al unui clan mafiot, din intamplare, pe vremea cand lucra ca reporter. Insa acesta a fost folosit in public pentru prima data in timpul procesului lui Joe Valachi, primul membru al Mafiei care a admis existenta acesteia, in 1963. Pana atunci s-a crezut ca Mafia este un mit.

Romanul este inspirat in mare parte din realitate, din istoria celor “Cinci Familii” care detin controlul crimei organizate in New York.

Extrem de raspandita este si teoria potrivit careia multe dintre personajele cartii sunt metafore ale unor persoane reale, mafioti sau celebritati.

Astfel, Mario Puzo s-ar fi inspirat in constructia personajului Johnny Fontane - cantaret si actor la Hollywood, protejat al lui Don Corleone - din controversele care i-au marcat viata lui Frank Sinatra, de asemenea, cantaret si actor. Despre acesta se spune ca ar fi avut legaturi stranse cu mai multi capi mafioti, printre care Frank Costello, un gangster din New York. Sinatra era cunoscut ca si “cantaretul Mafiei”.

Iar Moe Greene, cel insarcinat de Don Corleone sa se ocupe de mutarea afacerilor familiei din New York la Las Vegas, este inspirat din viata lui Bugsy Siegel, un gangster evreu care a fost unul dintre creierii proiectul imobiliar dezvoltat in sudul Las Vegasului si cunoscut sub numele “metropolitan Las Vegas”.

De asemenea, cartea a dezvaluit publicului termeni folositi de Mafia Siciliana ca “consigliere” (n.r. aflat in ierarhiile unei familii, imediat sub don - nas), “caporegime” (n.r. aflati sub conducerea consigliere-ului), Cosa Nostra (n.r. o alta denumire data Mafiei) sau omerta (n.r. legea tacerii - membrii Mafiei vor patra secrete afacerile familiei; nu vor vorbi nici macar daca sunt arestati si torturati).

Cartea a fost adaptata pentru marele ecran in 1972. Filmul, regizat de Francis Ford Coppola, este bazat pe un scenariu scris de Puzo, Coppola si Robert Towne.

Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Richard Castellano, Robert Duvall, Sterling Hayden, John Marley, Richard Conte si Diane Keaton au facut parte din distributie.

Pelicula a luat premiile Oscar pentru cel mai bun film si cel mai bun scenariu. Iar Marlon Brando si-a adjudecat statueta pentru cel mai bun actor.

Productia, in care s-au investit 6 milioane de dolari, a castigat, pana acum, din incasari, 133.698.921 de dolari. (sursa: boxofficemojo.com)

A avut doua continuari: "The Godfather Part II", cu incasari de 47.542.841 de dolari si "The Godfather Part III - 66.666.062 de dolari.

DONNIE BRASCO

Producatorii de la Hollywood nu au putut rata nici istoria Clanului Bonanno, una dintre cele "Cinci Familii" care detin controlul in New York. Fondata si numita dupa Joseph Bonanno, a fost prima familie exclusa din Comisie, pentru trafic de heroina si lupte continue in interiorul clanului pentru preluarea puterii.

De numele Clanului Bonnano se leaga doua evenimente cheie in istoria Mafiei. Primul, in 1981, cand capii familiei au aflat ca un agent FBI, care isi spunea Donnie Brasco, s-a infiltrat in randurile lor. Al doilea, in 2004, cand Joseph Massino, care i-a redat familiei gloria pierduta si a determinat reprimirea ei in Comisie, a devenit primul lider mafiot din istorie ajuns informator FBI.

Povestea lui Joseph Dominick Pistone, alias Donnie Brasco, extrem de mediatizata de presa vremii, a devenit subiect de film la Hollywood. Brasco, fost agent FBI, a lucrat timp de sase ani sub acoperire (1976 – 1981), infiltrandu-se in Clanul Bonanno si, intr-o anumita masura, in familia Colombo.

Operatiunea sub acoperire a dus la arestul a 30 de mafioti de pe coasta de est.

In filmul lansat in 1997, Donnie Brasco a fost jucat de Johnny Depp, in timp ce Al Pacino si-a insusit dificila misiune de a-l interpreta pe Benjamin Ruggiero, cunoscut si ca “Stangaciul”, membru al Clanului Bonanno, cunoscut pentru prietenia legata cu Donnie.

Productia, nominalizata la Oscar pentru cel mai bun scenariu, a strans incasari de 41.909.762 de dolari. (sursa: boxofficemojo.com)

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Creatorul de moda Gianni Versace a fost ucis de mafie din cauza datoriilor
Creatorul de moda Gianni Versace a fost ucis de mafie din cauza datoriilor

Informatia a fost lansata de catre un fost gangster, Giuseppe Di Bella. El a declarat ca celebrul Gianni Versace ar fi fost omorat de mafie in 1997, pe treptele casei sale din Miami, pentru ca avea datorii la "Nasul" organizatiei.

Lovitura pentru mafia italiana: 100 de infractori, arestati
Lovitura pentru mafia italiana: 100 de infractori, arestati

Carabinierii au descins simultan in mai multe locuinte si au arestat peste 100 de persoane, suspectate ca fac parte din grupari mafiote. Oamenii legii au pus sub sechestru si bunuri in valoare de aproape 500 de milioane de euro.

Socant! O
Socant! O "cartita" a politiei in mafia italiana a fost dizolvata in acid

O informatoare a politiei italiene, infiltrata in mafia calabriana cunoscuta sub numele de 'Ndrangheta, a fost ucisa dupa ce interlopii au aflat ca aceasta lucra pentru autoritati. Cadavrul sau a fost dizolvat in acid.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.